Postprandiális hipotenzió - A vérnyomás csökkenése étkezés után
Azt az állapotot, amikor étkezés után csökken a vérnyomás, postprandiális hipotenziónak nevezik. A postprandiális kifejezés az étkezés utáni időszakra utal, míg a hipotenzió alacsony vérnyomást jelent.
A vérnyomásunk értéke egész nap és az éjszaka folyamán is változik, attól függően, mit csinálunk. A testmozgás átmeneti vérnyomás-emelkedést okoz, míg az alvás általában csökkenti azt.
A postprandiális hipotenzió az idősebb felnőtteknél gyakori jelenség. A vérnyomáscsökkenés szédülést és elesést okozhat, melyek súlyos komplikációkhoz vezethetnek. A postprandiális hipotenzió diagnosztizálható és gyakran egyszerű életmódbeli változtatásokkal kezelhető állapot.
Tünetek
A postprandiális hipotenzió fő tünetei az étkezés utáni szédülés vagy ájulás. Ezt általában a szisztolés vérnyomás étkezés utáni csökkenése okozza. A vérnyomás étkezés előtti és utáni ellenőrzése megmutatja, hogy emésztés közben történik-e változás.
Amennyiben a vérnyomáscsökkenés az étkezéshez nem köthető időben is jelentkezik, akkor más, a postprandiális hipotenzióhoz nem köthető állapot okozhatja azt. Az alacsony vérnyomás egyéb gyakori okai a:
- szívbillentyű-betegség
- kiszáradás
- terhesség
- pajzsmirigybetegség
- B12-vitamin-hiány
Okok
Étkezéskor a gyomor-bélrendszer vérellátottsága növekszik, a test egyéb részeire történő véráramlás csökken, ami hirtelen, de csak átmeneti vérnyomáscsökkenést okozhat.
A postprandiális hipotenzió összefüggésben állhat a glükóz vagy cukor gyors felszívódásával, ami magyarázhatja, hogy az állapotnak miért nagyobb a kockázata a cukorbetegeknél.
A postprandiális hipotenzió azonban kialakulhat olyankor is, ha nincs az autonóm idegrendszert befolyásoló állapota, és a háttérben meghúzódó kiváltó ok ismeretlen marad.
Kockázati tényezők
Az időskor növeli a postprandiális hipotenzió és az alacsony vérnyomás egyéb formáinak kockázatát, az állapot ritka a fiatalok körében.
Bizonyos betegségek, mint például a cukorbetegség és a Parkinson-kór fokozhatják az állapot kockázatát, mivel zavarhatják az agynak az autonóm idegrendszert szabályozó részeit.
Előfordulhat, hogy a magas vérnyomásban szenvedők jelentős vérnyomáscsökkenést tapasztalnak étkezés után. Ezekben az esetekben a vérnyomáseséshez a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek is hozzájárulhatnak.
Szövődmények
A postprandiális hipotenzió legsúlyosabb szövődménye az ájulás és az abból adódó sérülés, mely akár zúzódással, töréssel vagy más traumával is járhat. Az autóvezetés közben történő eszméletvesztés különösen veszélyes.
A postprandiális hipotenzió általában átmeneti állapot, de ha az alacsony vérnyomás súlyos, annak olyan komoly következményei is lehetnek, mint a sokk vagy a szervek nem megfelelő vérellátása miatti szervkárosodás.
Éppen ezért fontos, hogy ha rendszeresen ellenőrzi a vérnyomását, és étkezés után alacsony vérnyomást tapasztal, különösen, ha azt szédülés is kíséri, mielőbb keresse fel orvosát! Természetesen ez akkor is javasolt, ha vérnyomásmérésre nincs lehetősge, de étkezések után szédülést tapasztal.
Diagnózis
Vérnyomásnaplójában jegyezze fel az étkezés előtti és az étkezés utáni vérnyomását is. Az étkezés utáni vérnyomásmérés több részletben történik, először 15 perccel, az utolsó mérés pedig 2 órával evés után.
A postprandiális hipotenzióban szenvedők mintegy 70%-ánál a vérnyomás 30-60 perccel az étkezés után csökken.
A postprandiális hipotenzió akkor diagnosztizálható, ha a szisztolés vérnyomás legalább 20 Hgmm-rel csökken az étkezést követő 2 órán belül. Ugyancsak ez a diagnózis, ha az étkezés előtti szisztolés vérnyomás legalább 100 Hgmm volt és az étkezést követő két órán belül az 90 Hgmm-re csökken.
Az egyéb lehetséges okok kizárására az alábbi vizsgálatokat kérheti az orvos:
- vérvétel anémia vagy alacsony vércukorszint megállapítására
- elektrodiagram a szívritmus problémáinak megállapításához
- echokardiogram a szív szerkezetének és működésének vizsgálatára
Kezelés
Amennyiben vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed, orvosa javasolhatja az adagolás időzítésének megváltoztatását. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek étkezés előtti használatának kerülésével csökkenthető az étkezés utáni vérnyomáscsökkenés kockázata.
A kisebb dózisok gyakoribb használata szintén megoldást jelenthet, ám erről mindenképpen beszéljen orvosával, és ne kísérletezzen!
Ha a probléma nem a gyógyszerekkel kapcsolatos, bizonyos életmód-változtatások segíthetnek. Szakemberek szerint a magas szénhidráttartalmú ételek fogyasztását követő inzulinfelszabadulás zavarhatja egyesek autonómóm idegrendszerét, ami alacsony vérnyomáshoz vezethet.
Az inzulin egy olyan hormon, ami a glükóz sejtekbe jutását segíti. Ha postprandiális hipotenzióban szenved, kövesse nyomon, hogy mit eszik! Ha magas szénhidráttartalmú élelmiszer fogyasztása után rendszeresen észleli a tüneteket, mérlegelje a szénhidrátbevitel csökkentését. Segít, ha a nap folyamán gyakrabban, de alacsonyabb szénhidráttartalmú ételeket fogyaszt.
Az étkezés utáni sétálás segít a vérnyomáscsökkenés ellensúlyozásában. Ugyanakkor jó, ha tudja, hogy a vérnyomás csökkenhet, ha abbahagyja a sétát.
Ugyancsak segíthet 500 ml víz, egy csésze kávé vagy más koffeinforrás fogyasztása étkezés előtt.
Tovább Szédülés felálláskor - Az ortosztatikus hipotónia
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; What Is Postprandial Hypotension? (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos