Koffeinmentes kávé - Ártalmas-e az egészségre?
A koffeinmentes kávé ízében és megjelenésében is nagyon hasonlít a hagyományos kávéra, ám csak minimális koffeint tartalmaz. Nem ez az egyetlen különbség azonban a hagyományos és a koffeinmentes kávé között.
Mi a különbség?
A koffeinmentes kávé összetételében hasonló a hagyományoshoz, de nem tartalmaz koffeint vagy csak kevés koffeint tartalmaz.
A koffein eltávolításához a gyártók a pörköletlen kávébabokat víz és különféle vegyi anyagok kombinációjával gőzölik vagy abban áztatják. Ezek az anyagok általában a következők:
- aktív szén
- metilén-klorid
- etil-acetát
- szuperkritikus szén-dioxid.
A gyártók azért használnak vizet, mert a koffein vízben oldódó anyag. Ugyanakkor a víz önmagában történő használata más összetevőket is eltávolíthat a kávébabból, mint például fehérje és cukor.
A hozzáadott vegyi anyagok használata gyorsítja a koffeinmentesítési folyamatot, ami minimalizálja az egyéb alkotóelemek elvesztését és segít megőrizni a jellegzetes kávéízt.
Bár a koffeinmentesítési eljárást általában a pörkölés előtt végzik, egy 2018-as vizsgálat azt sugallja, hogy a koffeinextrakció gyorsabb pörkölt kávébabok esetén.
Káros-e a koffeinmentes kávé az egészségre?
Egy 2017-es tanulmány 201, a kávéfogyasztást vizsgáló kutatás metaanalízisét vizsgálta. Ez alapján úgy tűnik, hogy a koffeinmentes kávé fogyasztásának nincs káros egészségügyi hatása.
Ugyanakkor a metilén-klorid használata a koffeinmentesítési folyamatban sok fogyasztóban kelt aggodalmat. Kis mennyiségű metilén-klorid belégzése átmenetileg negatív hatással lehet a központi idegrendszer működésére és befolyásolhatja a figyelmet, valamint a finommotoros képességet, a kéz-szem koordinációt. Enyhe expozíció olyan tüneteket is okozhat, mint a:
- fejfájás
- álmosság
- szédülés
- ingerlékenység
- köhögés vagy zihálás.
A metilén-klorid használata a koffeinextrakciós eljárásban jóváhagyott, amennyiben a végtermék legfeljebb 0.001% maradék metilén-kloridot tartalmaz.
Mennyi koffeint tartalmaz a koffeinmentes kávé?
Neve ellenére a koffeinmentes kávé is tartalmaz koffeint. Egy átlagos csésze koffeinmentes kávé 2 mg koffeint tartalmaz, mely azonban márkánként változhat, ami akár csészénként 15 mg koffeint is jelenthet. Ezzel szemben egy csésze hagyományos kávénak általában 80-100 mg a koffeintartalma.
A zöld- és feketetea koffeintartalma magasabb (30-50 mg csészénként), mint a koffeinmentes kávéé.
A koffeinmentes kávé egészségügyi előnyei
Egyre több tudományos kutatás sugallja azt, hogy a kávé több olyan vegyületet is tartalmaz, amely az emberi egészségre kedvező. Többek között egy 2017-es kutatás eredményei szerint a mérsékelt kávéfogyasztás csökkentheti az alábbi rákok kialakulásának kockázatát:
- prosztatarák
- bőrrák
- májrák
- leukémia
- endometriumrák
- szájüregi rák.
Ugyanakkor a kutatások jelentős része a hagyományos kávé egészségre gyakorolt hatását vizsgálta, és mivel csak kevés tanulmány koncentrál kifejezetten a koffeinmentes kávéra, nem világos, hogy a hagyományos kávé egészségügyi előnyei a koffeinmentesre is igazak-e.
A már említett 2017-es tanulmány szerzői viszont összefüggést találtak a koffeinmentes kávé fogyasztása és a kardiovaszkuláris betegségek okozta halálozás csökkent kockázata között. Ez a kockázatcsökkenés a naponta 2-4 csésze koffeinmentes kávét fogyasztók körében volt a legjelentősebb.
Azok számára, akik csökkenteni szeretnék a koffeinbevitelüket, a koffeinmentes kávé legfőbb előnye valószínűleg a csökkentett koffeintartartalom. Szakértők szerint a megengedett napi kávéfogyasztás maximum 4-5 csésze hagyományos kávé, azaz 400 mg koffein. A túlzott koffeinfogyasztásnak olyan kellemetlen mellékhatásai lehetnek, mint:
- alvási problémák
- fejfájás
- hányinger
- nyugtalanság
- gyomorpanaszok
- szorongás
- dysphoria (boldogtalanságérzet)
- megnövekedett szívfrekvencia.
Terhes és szoptató kismamáknak, ha rendszeres kávéfogyasztók, ajánlott egyeztetniük az orvosukkal arról, hogy mi a biztonságos koffeinszint a számukra. Ugyancsak ajánlott a koffeinfogyasztást csökkenteni bizonyos egészségügyi állapotokban. Ide tartoznak az:
- alvási nehézségek
- szorongás vagy stressz
- szív- és érrendszeri betegségek
- húgyhólyagproblémák
- olyan emésztési problémák, mint a gyomorfekély vagy savas reflux.
Egyes gyógyszerek, például bizonyos antibiotikumok és antidepresszánsok is kölcsönhatásba léphetnek a koffeinnel, így orvosa a koffeinfogyasztás korlátozását vagy kerülését javasolhatja ezek szedésének ideje alatt.
Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; Is decaf coffee harmful to health? (Medical News Today)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos