Fürdőreakció - A szervezet természetes reakciója gyógyfürdőzés után

Dr. Szilassy Tekla
szerző: Dr. Szilassy Tekla - WEBBeteg
megjelent:

"Négy napos hosszú hétvégét töltöttünk egy gyógyvízéről híres városkában, Harkányban. Hazainduláskor azonban megfájdult a fejem, azóta a térd- és vállfájdalmaim felerősödtek, enyhe hőemelkedésem lett, és valahogy az egész közérzetem rossz. Ezek szerint van, hogy a gyógyfürdő árt, és nem használ?"

Valószínűbb, hogy fürdőreakció lépett fel

Egyáltalán nem biztos, hogy megártott a gyógyfürdő, inkább az a valószínű, hogy Önnél fellépett az úgynevezett fürdőreakció. Ez a szervezet reakciója arra az ingerre, ami őt érte – azaz, hogy a gazdája több napon át meleg, kéntartalmú gyógyvízbe merült.

A meleg víz értágító hatású, javítja a szövetek vérellátását, ezzel enyhítve a fájdalmas izomgörcsöket. Ugyanakkor a hasi szervek erei szűkülnek, gyorsul a salakanyagok kiválasztódása, a szövetek kémhatása előnyösen, lúgos irányban tolódik el, csökken a vér húgysav- és cukortartalma. A reakció a fürdőkúra 3-6. napján kezdődhet, oka, hogy hirtelen nagyobb mennyiségben szabadul fel és kerül a keringésbe salakanyag.

Ehhez jön még a gyógyvíz hatását adó ásványi anyagok, ionok felszívódása bőrön és a légutakon keresztül – mindez megviseli a szervezetet és reagál.

A gyógyfürdőzés után jelentkező panaszok

A reakció erőssége függ az inger erősségétől. Az ízületi panaszokra javasolt kénes, illetve a rádiumos fürdők hatása intenzívebb. A gyógyvíz hőfoka és a fürdés időtartama egyaránt befolyásolja – azaz minél melegebb vízben, és minél többet fürdik, annál hevesebb lehet.

Tünetei közt lehet az említett fejfájáson, hőemelkedésen és ízületi fájdalmon kívül még a fáradékonyság, szédülés, bágyadtság, hányinger, étvágytalanság, szapora pulzus.

A jó hír az, hogy ez a jelenség pár nap alatt magától teljesen megszűnik, különösen így, hogy a fürdőkúra is véget ért. Ezt követően várható a fürdő jó hatása, az ízületi panaszok csökkenése vagy megszűnése, ami aztán hónapokon át kitarthat.

A legjobb eredmény akkor ígérkezik, ha a gyógyfürdőzés nem alkalmankénti, hanem kúraszerű, legalább 2 héten át, napi egyszer, majd kétszer 15-45 percet tart. Természetesen az ilyen, alkalomszerű, pár napos fürdésnek is van jótékony, akár hosszabb távú hatása, de azt javaslom, legközelebb „tartson ki” és igyekezzen hosszabb időt a gyógyulásnak szentelni, így a fürdőreakció lezajlását követően felüdülten érhet haza.

Kapcsolódó Gyógyvizeink - Mikor alkalmazzuk, mikor ne?

Dr. Szilassy tekla reumatológusWEBBeteg
Szerző: Dr. Szilassy Tekla, reumatológus és mozgásszervi rehabilitációs szakorvos

Cikkajánló

Szamárköhögés
Szamárköhögés

Javasolt az emlékeztető oltás várandósoknak.

Gombás fertőzések
Gombás fertőzések

Nyáron gyakoribb a gombásodás?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Puskás Réka
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.