Orvosi zsálya - Az aromás illatú őszi növény

szerző: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - WEBBeteg
megjelent:

Az orvosi zsálya latin neve Salvia officinalis. Érdekessége, hogy hazánkban nem gyűjthető, csak termeszthető meleg helyen, eleinte nedves talajban.

Az orvosi zsálya évelő félcserje, levelei molyhosan szőrösek. Május végétől július közepéig virágzik kellemes illatú fehér, világoskék vagy rózsaszín virággal. Így érdemes ültetni, mert kertünk dísze lehet. Természetes körülmények között azonban csak a Földközi-tenger partján termő növény.

Orvosi zsálya (Salvia officinalis)

Felhasználása régen

Nevének eredete a latin salvare szóból ered, mely a gyógyító tulajdonságára utal. Az ókorban termékenységserkentőként használták, vizes oldatát pedig vérzéscsillapításra, fekélyek kezelésére. Már ekkoriban az volt a tapasztalatuk, hogy a növény oldatának fogyasztása segíti az agyi funkciókat. Napjainkban is kutatások folynak, hogyan lehetne alkalmazni demens, alzheimeres betegség megelőzésére. A XVII. században fedezték fel finom illatú fűszernövényként, és kezdték ilyen célra használni, húsok ízesítésére.

Felhasználása napjainkban

A gyógyszerkönyvben levele szerepel, és a levélből készült orvosi tinctura (alkoholos oldata). Hatóanyagai az illóolajok, legfőképp a tujon, flavonoidok, szaponinok és cseranyagok.

Teáját már őseink is használták, az előbbiek mellett vizelethajtóként, étvágy- és emésztési, valamint epepanaszokra. Napjainkban is ajánlott gyomorégésben, puffadásban szenvedőknek. 2 hétig érdemes próbálkozni alkalmazásával. Ha a tünetek ennyi idő alatt nem javulnak, orvoshoz kell fordulni.

Izzadáscsökkentő hatása miatt változókorban lévő, és a kellemetlen tünettől szenvedő hölgyek segítségére lehet a teája, maximum 6 hétig.

A cseranyagtartalma miatt alkalmas száj- és garatöblögetésre, gyulladásuk csökkentésére 1 hétig javalt alkalmazása. Ekkor 2,5 gramm levelet kell 100 gramm vízben kivonni. Ha a tünetek nem javulnak, orvoshoz kell fordulni.

Egyéb esetekben is 1,5-2 gramm teafűből kell a teát készíteni. Tinctura esetén, 10-szeres hígításban 5-10 ml-t lehet alkalmazni napi 3-szor.

A leveléből készült teát egészségmegőrző teának is nevezhetjük, folyamatosan fogyasztható, kivéve rossz májfunkciós lelet esetén.

Gyógyszerkölcsönhatások, ellenjavallatok, lehetséges mellékhatások

Fokozhatja a vércukorszint-csökkentő és vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását.

12 év alattiak, kismamák és szoptatós édesanyák nem fogyaszthatják, és mint említettük, rossz májfunkciós értékekkel rendelkezők sem.

Mellékhatásként hányingert, szédülést, szívdobogásérzést okozhat. A mellékhatás oka a drog α-tujon-tartalma lehet, leginkább akkor, ha nem az ajánlott adagban használjuk a gyógynövényt.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

A védelmi rendszer táplálása. (x)

A baba érkezése
A baba érkezése

Lelkileg is fontos készülni rá.

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.