Emlékeznek génjeink a cukorbevitelre
Génjeink akár két hétig is emlékeznek az egyszeri, nagymennyiségű cukorbevitelre, melynek káros hatását a helytelen étrenddel tovább fokozhatjuk - állítják ausztrál tudósok.
Az emberi gének két hétig emlékeznek a nagy adag cukorbevitelre, a tartós helytelen táplálkozás pedig képes végleges genetikai változást előidézni, állítják ausztrál tudósok.
Egy kutatócsoport a diétának a szívszövetekre gyakorolt hatását vizsgálva embereknél és egereknél azt találta, hogy az egyszeri nagy cukorbevitel hatása két hétig kimutatható a sejteken.
"Most már tudjuk, hogy a reggel elfogyasztott csokoládénak nagyon heves hatásai lehetnek, és ezek a hatások akár két hétig is fennmaradnak" - jelentett ki a kutatásvezető, Sam El-Osta.
A tartós helytelen étrend fokozza ezt a hatást, és a genetikai kár hónapokra vagy évekre is fennmaradhat, sőt akár állandósulhat is, jelentette ki El-Osta.
A kutatásról a Journal of Experimental Medicine című orvosi lapban jelent meg beszámoló.
(FH)