Az aszpirin jó az alkohol és a paracetamol májkárosító hatása ellen is
Egy adag aszpirin megelőzheti a túlzott alkoholfogyasztás vagy paracetamol-túladagolás okozta májkárosodást, a májzsugort - jelzik egérkísérletek, amelyek eredményeit amerikai kutatók tették közzé.
A connecticuti Yale Egyetem kutatói a Journal of Clinical Investigation című szaklapban számolnak be arról, hogy az aszpirin egereknél csökkentette a paracetamol túladagolása miatti halálozást. Úgy vélik, a szer a szerven belüli káros gyulladást előidéző folyamatot befolyásolja, mivel kis adag aszpirin blokkolhat egy kémiai receptort a májsejtekben.
A májzsugor előfordulása egyre növekszik a túlzott alkoholfogyasztás és a paracetamol-tartalmú gyógyszerek túladagolása miatt. A károsodás okát vizsgálva a kutatók úgy találták, hogy egy gyulladásos láncreakciót indít el az alkohol, illetve az acetaminofén (a paracetamol hatóanyaga).
Wajahat Mehal, a kutatás vezetője szerint az aszpirin azt a receptort gátolja, amely a gyulladásos választ elindítja.Mehal és munkatársai elkülönítettek olyan molekulákat, úgynevezett TLR antagonistákat is, melyek ugyancsak blokkolják ezt a receptort, ám úgy vélik, az aszpirin olcsósága miatt megfelelőbb általános terápiás szerként.
Az aszpirin azonban irritálja a gyomor nyálkahártyáját, fekélyt okozhat, valamint növeli a vérzés kockázatát, ezért a szakemberek óvnak attól, hogy az állatkísérletek eredményei alapján bárki pár napnál tartósabb aszpirinszedésbe kezdjen orvosa megkérdezése nélkül.
(MTI)