Mégsem szívvédő a zöld tea?

MTI
megjelent:

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

A teakedvelők körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévő alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát.

Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a "rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik és lerakódik a koszorúerek belső felszínén. Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák és ezért hasznosak a szívinfarktus megelőzésében.

Fontos tudni a koleszterinről

  • Az érelmeszesedés nem visszafordítható.
  • Már fiatal felnőtt korban is megfigyelhetőek a kezdeti elváltozások az érfalon az arra hajlamos egyéneknél.
  • A koleszterinszint mérésére már számos patikában is lehetőség van.

Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévő zsírok mennyisége csökkent, sőt az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett.

Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bőséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlődése késik és hasonló megfigyelésekről számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthető, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer ellenőrző hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet általában a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedő cég nyújtotta be és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különböző gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel.

Nem lesz gyógyszer a zöld tea

Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtől, melyek a kérvényező szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyőzőnek. Most német és angol kutatók végeztek megfelelően ellenőrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival.

Az önkéntes résztvevők egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett.

A koszorúér-betegség legkülönbözőbb kockázati tényezőit mérték, a vérnyomástól a vérben lévő zsírokig, de csak a koleszterin szintben észleltek kisfokú, kedvező változást.

A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle, lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára.

Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májműködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran.

(MTI)

Cikkajánló

Zöld tea
A teafélék közül az emberi egészségre gyakorolt legjelentősebb hatásokat a zöld tea fogyasztásával figyelték meg, melyet a keleti gyógyászatban már évszázadok óta előszeretettel használnak. A zöld tea fogyasztása és az emberi egészség közötti összefüggést régóta nagyra értékelik, de ma már számos kutatás is bizonyítja, hogy hatása rendkívül sokrétű.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

Kardioközpont - Dr. Jenei Zsigmond Máté, belgyógyász, kardiológus
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.