Mi is az őssejtkutatás? Emberi őssejtek mint a gyógyászat alapelemei

MTI
megjelent:

"Hívő emberként úgy gondolom, kötelességünk gondoskodni egymásról és csökkenteni az emberi szenvedést" - jelentette ki az amerikai elnök hétfőn, amikor rendeletével feloldotta az őssejtkutatás szövetségi finanszírozásának tilalmát.

Barack Obama leszögezte, hogy kormánya soha nem fogja engedélyezni az emberi klónozást, amely "veszélyes, alapvetően téves, nincs helye társadalmunkban, vagy bármely társadalomban".

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában; az egynapos embrióból kinyert úgynevezett őssejtekből bármilyen emberi sejt kifejlődhet.

Felhasználhatók például gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek helyreállítására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői gyilkosságot emlegetve az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást.

Emberi élet-e az embrió?

Az előző elnök, George Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

A Nemzeti Egészségügyi Intézet tavaly összesen 938 millió dollárral támogatta az őssejtkutatásokat, de ebből csak 88 milliót kaptak az emberi őssejtekkel kísérleteket végző tudósok. Obama rendelete nyomán a kutatók azt remélik, támogatásuk megugrik.

Tony Perkins, a konzervatív Családkutatási Tanács nevű szervezet vezetője szerint a Fehér Ház hétfői döntése arculcsapás azoknak az amerikaiaknak, akik "hisznek minden emberi élet méltóságában". Sam Brownback republikánus kansasi szenátor közölte: "ha egy embrió életet jelent, márpedig mély meggyőződésem szerint igen, akkor egyetlen kormánynak sincs joga engedélyezni embriók elpusztítását kutatási célból".

Obamától támogatói azt várták, hogy már a beiktatási utáni első héten rendeletet hoz a Bush-féle finanszírozási tilalom feloldásáról. Az elnök az első napokban azonban egy sor más fontos kérdésben, közöttük a guantánamói fogolytábor bezárásáról és a kormányzati munka átláthatóságáról bocsátott ki rendeletet.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.