A vegetáriánusoknál gyakoribb a bélrák
A vegetáriánusok körében általában kevesebb a rákos megbetegedés, de ezen belül meglepő módon gyakoribb a vastagbél- és végbélrák, mint a húsevőknél - állapították meg brit tudósok.
Pedig eddig az volt a feltételezés, hogy a sok vörös hús okoz bélrákot, és ettől éppen a sok zöldség és gyümölcs védene.
További hasznos tippek |
A brit kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be hétfőn. A kutatók 52.700 olyan személyt vizsgáltak meg most, akiknek az adatai az 1990-es évek óta állnak rendelkezésre. A vizsgálati alanyokat 4 csoportra osztották táplálkozási szokásaik szerint: húsevőkre, halevőkre, vegetáriánusokra és veganokra, akik még tejterméket sem fogyasztanak.
Az új vizsgálat szerint lényegesen kevesebb rák fordult elő a halevőknél és a vegetáriánusoknál, mint a lakosság átlaga. Viszont a kutatók legnagyobb megdöbbenésére a vegetáriánusoknál kiugróan gyakoribb volt a vastagbél- és végbélrák, mint a másik három csoportban.
Vagyis a vegetáriánusoknál több volt a bélrák, mint a húsevőknél, ami teljesen ellenkezik az általános feltételezéssel. A brit kutatásról szóló tanulmány az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos lapban jelent meg.
(Független Hírügynökség)