Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?
Amerikai kutatók találtak egy gént, amely felelős azért, hogy az elfogyasztott szénhidrát zsírrá alakul, ezzel közelebb kerültek az elhízás okainak megértéséhez - számoltak be róla a Cell című szakfolyóirat.
Ellen?rizze magát! |
A Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatói úgy vélik, a DNS-PK jelű gén szabályozza a májban az anyagcsere-folyamatot, mely során a szénhidrátok zsírrá alakulnak.
"Reményeink szerint ez a kutatás hozzájárul ahhoz, hogy az emberek egy nap az elhízástól való félelem nélkül ehessenek kenyeret, tésztát és rizst" - mondta Roger Wong, az egyik kutató.
Az állatkísérletekben olyan egereket etettek, amelyeknek nem működött ez a génje, és azt tapasztalták, hogy azok karcsúak maradtak akkor is, amikor tésztahegyekkel etették őket.
"A DNS-PK-hiányos egerek vékonyabbak voltak, és testzsírtartalmuk 40 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult, mint a kontrollcsoport egereié, mert a szénhidrátot nem tudták átalakítani zsírrá" - magyarázta Wong.
A génhiányos egerek nemcsak karcsúak maradtak, de koleszterinszintjük is alacsonyabb volt, mint a többi kísérleti állaté.
Mivel az embernél is megtalálható ez a gén, a kutatócsoport optimista azzal kapcsolatban, hogy elhízás elleni szer célpontja is lehet a gén a későbbiekben.
(MTI)