Amit a B1-vitaminról tudni kell - Hiánytünetek és vitaminforrások

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus - WEBBeteg
frissítve:

A B1-vitamin a B-vitaminok családjába tartozik, melyek közös jellemzője, hogy létfontosságú enzimek működéséhez szükségesek, melyek a sejtek anyagcseréjében vesznek részt. A B1-vitamin vízoldékony, vagyis a szervezet nem tudja nagy mennyiségben elraktározni, pótlására emiatt folyamatosan szükség van.

A B1-vitamin (tiamin) szénhidrátok energiává alakításában résztvevő enzimekhez szükséges. Megnő az igény rá, ha az energia elsősorban szénhidrátból származik.

A B1-vitamin nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges működéséhez.Hiányának leggyakoribb oka a krónikus alkoholizmus, mivel a nagy mennyiségű alkohol lebontása megnöveli a B1-vitamin-igényt, valamint a hiányos táplálkozás miatt csökken a bevitt mennyiség, sőt az alkohol még gátolja is a B1-vitamin felvételét.

Nőhet az igény a B1-vitaminra az anyagcsere fokozódásakor, gyomor-bélrendszeri zavarok esetén, valamint terhességben. Az idegrendszer és a szív különösen érzékeny a B1-vitaminhiányra, ugyanis ezekben a sejtekben nagyon gyors az anyagcsere.

A B1-vitamin hiányának tünetei

Hiánya esetén először étvágytalanság és gyomor-bélmozgás lassulása, megszűnése jelentkezik. Hiánya túlzott izgatottságot, depressziót, álmatlanságot, a hangok iránti túlzott érzékenységet okoz.

Súlyos hiány esetén a beriberi nevű betegség fejlődik ki, mely ödémával, szív-érrendszeri tünetekkel és szívelégtelenséggel járó súlyos idegrendszeri károsodás.

1929-ben Nobel-díjjal jutalmazták azt az orvost, aki felfedezte, hogy a hántolt főtt rizs fogyasztása vezet a beriberi kialakulásához, és kutatásai nyomán rájött, hogy a hántolatlan rizs héjában lévő értékes anyag megelőzheti ezt a bajt. Ezek a megfigyelések vezettek a tiamin felfedezéséhez.

Mekkora mennyiségben van rá szükségünk?

Sok élelmiszerben megtalálható a B1-vitamin, többek között élesztőben, sertéshúsban, gabonapehelyben, karfiolban, burgonyában, narancsban, és tojásban, így kiegyensúlyozott táplálkozás mellett ritkán alakul ki vitaminhiány. A napi szükséglet körülbelül 2 mg, de ettől nagyobb mennyiségben fogyasztva sem okoz semmilyen túladagolási tünetet.

Mivel a szervezetnek elsősorban a szénhidrátbevitel összefüggésében van szüksége a B1-vitaminra, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin felszívódási aránya, és a rendszeres alkoholfogyasztás is jelentősen növeli a szükségletét. B1-vitamin fokozott fogyasztásánál a bevitt C-vitamin mennyiségét is növelni kell.

Tudta?

Vízben oldódó vitamin, így nem lehet túladagolni.

Javasolt napi bevitel (mg):

  • 0-6 hónap 0,3;
  • 7-12 hónap 0,5;
  • 1-3 év 0,7;
  • 4-6 év 0,9;
  • 7-10 év 1,2;
  • 11-14 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
  • 15-18 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
  • 19-30 év 1,3 (nő) 1,4 (ffi);
  • 31-60 év 1,2 (nő) 1,3 (ffi);
  • 60 év felett 1,1 (nő) 1,3 (ffi);
  • Terhesség 1,5;
  • Szoptatás 1,6;
  • Nehéz fizikai munka 2;
  • Stressz 1,4;
  • Dohányzás 1,4;
  • Alkoholfogyasztás 1,8;
  • Menopauza 1,2.

Milyen táplálékokban található meg?

Az emberi szervezet számára a legjobb B1-vitamin-forrás a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj.

Az B1-vitamin (tiamin formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:

  • gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények, száraztészták: 30-800 mikrogramm;
  • zöldség, gyümölcs: 15-300 mikrogramm;
  • dió, olajos magvak: 100-2020 mikrogramm (felső érték a napraforgó);
  • vaj, margarinféleségek, olaj, szalonna: 0-30 mikrogramm;
  • húsok, húsipari termékek, máj, szív, vese: 80-800 mikrogramm;
  • halak: 20-100 mikrogramm;
  • tej: 50-180 mikrogramm;
  • tojás: 50-150 mikrogramm.

A tiamin szintetikus származéka, a benfotiamin is forgalomban van, mely zsíroldékonyabb, ezért több tud belőle felszívódni, hasznosulni és raktározódni.

Kapcsolódó További B-vitaminok, és a hiányállapotok tünetei

B-vitamin teszt

Teszt a B-vitaminok hiányának kockázatáról: A B-vitamin teszt kitöltése

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész; Bak Marianna, biológus
További felhasznált irodalom: Vitamine-Lexikon.de

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Segítség