Az öko-Atkins diéta

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A növényi eredetű, alacsony szénhidráttartalmú ételek elősegíthetik a súlycsökkenést és javítják a koleszterin szintet.

Az Archives of Internal Medicine június 8-án megjelent tanulmánya szerint azok a túlsúlyos egyének, akik alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, növényi eredetű fehérjében gazdag ételeket fogyasztottak 4 héten keresztül, veszítettek a súlyukból és a vér koleszterin szintjében és a szívbetegséget okozó egyéb rizikófaktorokban is javulást tapasztaltak.

A magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú vegetáriánus ételek szintén súlycsökkenést eredményeztek, de további szív- és érrendszeri előnyöket nem.

„Nagy a dilemma a zsír és a fehérje arányát és eredetét, valamint a szénhidrátot illetően, mely az optimális súlycsökkenés és koleszterin-csökkentő étrend alkotóeleme.” – írja a szerző a cikkben háttér információként.

Csökken a testsúly, a cukor- és a szívkoszorúér betegségek kockázata

Miért káros a koleszterin?

A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. A folyamat végpontja a szerv funkcionális károsodása. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak és az adott célszerv károsodását okozzák.

A krónikus betegség megelőzésére és kezelésére irányuló újabb táplálkozási szemléletek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás emelkedését, valamint a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek a húsfogyasztás növekedésével azonban szintén elősegítették a testsúly csökkenését, valamint a cukorbetegség és a szívkoszorúér betegség megelőzését és kezelését.

Ezek az étrendek hatásosnak tűntek a súlycsökkenés előidézésében, az inzulin rezisztencia csökkentésében, a trigliceridekként ismert vérzsírok csökkentésében és a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (HDL-C, vagy „jó” koleszterin) termelésében, azonban hajlamosak voltak az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (LDL-C, vagy „rossz” koleszterin) növelésére.

„Az LDL-C szabályozás előnyének hiánya nagyon kedvezőtlen, ha ezt a táplálkozási stratégiát olyan személyeknél alkalmazzák, akiknél megnövekedett a szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázata” - írja a szerző.

Koleszterintáblázat

zöldségekSzámolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen

David J.A. Jenkins, a St. Michael Kórház és a Torontói Egyetem, Ontario, Kanada orvosdoktora és kollégája tesztelte az alacsony szénhidráttartalmú, és a sikérből, szójából, csonthéjasokból, gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből és növényi olajokból származó magas növényi fehérje tartalmú étrend hatásait a magas LDL koleszterin szinttel rendelkező túlsúlyos férfiakon és nőkön.

A kutatásról

25 résztvevőt véletlenszerűen jelöltek ki, hogy ezt az étrendet – az „Öko-Atkins” diétát – kövesse 4 héten keresztül, míg további 25 résztvevő szabályozott étrendet követett, ami magas szénhidráttartalmú-, tej- és tojás vegetáriánus termékekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és teljes kiőrlésű termékekből állt. A résztvevőket a becsült kalória szükségletük 60 %-ánál látták el a tanulmány élelmiszerrel.

Átlagos kockázat

Enyhén fokozott kockázat

Fokozott kockázat

Ajánlott érték

5,2 mmol/l

5,2 és 6,4 mmol/l között

6,4 mmol/l felett

5,2 mmol/l alatt

Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület

A 47 résztvevőből, akik elkezdték a vizsgálatot 44 (mindegyik csoportban 22) teljesítette a 4 hetes periódust. A súlycsökkenés hasonló volt – kb. 4 kilogramm – mindkét csoportban. Az LDL-C szint csökkenése és a teljes koleszterin és HDL-C közötti arányban megmutatkozó javulások azonban magasabbak voltak az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrenddel.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta előnyei

Az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében előnyös változások történtek az apolipoproteinek – zsírokhoz kötődő fehérjék – szintjében és arányában. Továbbá, kicsi, de említésre méltóan nagyobb csökkenést tapasztaltak mind a szisztolés (legnagyobb), mind a diasztolés (legalacsonyabb) vérnyomás esetén az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrendet folytatókkal.

Megválaszolatlan kérdések még, hogy vajon a szénhidrátbevitel további csökkentése további előnyökhöz vezetne-e, „egy növényi alapú, alacsony szénhidráttartalmú, magas növényi fehérje és növényi olaj tartalmú étrend hatékony alternatíva lehet a dyslipidémiások kezelésében, azoknál, akiknél a fogyás és az alacsonyabb LDL-C koncentrációk elérése a kezelés céljai.” – következtet a szerző.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító; Forrás: Sciencedaily)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg/Budai Kardioközpont - K. J., Bak Marianna, Dr. Vaskó Péter

Segítség