Az öko-Atkins diéta
A növényi eredetű, alacsony szénhidráttartalmú ételek elősegíthetik a súlycsökkenést és javítják a koleszterin szintet.
Az Archives of Internal Medicine június 8-án megjelent tanulmánya szerint azok a túlsúlyos egyének, akik alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, növényi eredetű fehérjében gazdag ételeket fogyasztottak 4 héten keresztül, veszítettek a súlyukból és a vér koleszterin szintjében és a szívbetegséget okozó egyéb rizikófaktorokban is javulást tapasztaltak.
A magas szénhidráttartalmú, alacsony zsírtartalmú vegetáriánus ételek szintén súlycsökkenést eredményeztek, de további szív- és érrendszeri előnyöket nem.
„Nagy a dilemma a zsír és a fehérje arányát és eredetét, valamint a szénhidrátot illetően, mely az optimális súlycsökkenés és koleszterin-csökkentő étrend alkotóeleme.” – írja a szerző a cikkben háttér információként.
Csökken a testsúly, a cukor- és a szívkoszorúér betegségek kockázata
Miért káros a koleszterin? |
A magas koleszterinszint és mellette egyéb tényezők hatására jön létre az érelmeszesedés, mely úgy alakul ki, hogy a vérből felvett koleszterin lerakódik az erek falában, ezzel az ér keresztmetszete szűkül, mely az ér által ellátott szerv oxigén- és tápanyaghiányához vezet. A folyamat végpontja a szerv funkcionális károsodása. Különösen veszélyes lehet ez az elzáródás, ha a szívről vagy az agyról van szó, de akár a végtagok vagy a vese és még más szervek erei is elzáródhatnak és az adott célszerv károsodását okozzák. |
A krónikus betegség megelőzésére és kezelésére irányuló újabb táplálkozási szemléletek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás emelkedését, valamint a húsfogyasztás csökkentését hangsúlyozzák. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek a húsfogyasztás növekedésével azonban szintén elősegítették a testsúly csökkenését, valamint a cukorbetegség és a szívkoszorúér betegség megelőzését és kezelését.
Ezek az étrendek hatásosnak tűntek a súlycsökkenés előidézésében, az inzulin rezisztencia csökkentésében, a trigliceridekként ismert vérzsírok csökkentésében és a nagy sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (HDL-C, vagy „jó” koleszterin) termelésében, azonban hajlamosak voltak az alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterinszint (LDL-C, vagy „rossz” koleszterin) növelésére.
„Az LDL-C szabályozás előnyének hiánya nagyon kedvezőtlen, ha ezt a táplálkozási stratégiát olyan személyeknél alkalmazzák, akiknél megnövekedett a szívkoszorúér betegség kialakulásának kockázata” - írja a szerző.
Koleszterintáblázat |
Számolja ki, hogy Ön mennyi koleszterint fogyaszt el naponta! Az élelmiszerek koleszterin- tartalma. Koleszterin-táblázat a WEBBetegen |
David J.A. Jenkins, a St. Michael Kórház és a Torontói Egyetem, Ontario, Kanada orvosdoktora és kollégája tesztelte az alacsony szénhidráttartalmú, és a sikérből, szójából, csonthéjasokból, gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből és növényi olajokból származó magas növényi fehérje tartalmú étrend hatásait a magas LDL koleszterin szinttel rendelkező túlsúlyos férfiakon és nőkön.
A kutatásról
25 résztvevőt véletlenszerűen jelöltek ki, hogy ezt az étrendet – az „Öko-Atkins” diétát – kövesse 4 héten keresztül, míg további 25 résztvevő szabályozott étrendet követett, ami magas szénhidráttartalmú-, tej- és tojás vegetáriánus termékekből, alacsony zsírtartalmú tejtermékekből és teljes kiőrlésű termékekből állt. A résztvevőket a becsült kalória szükségletük 60 %-ánál látták el a tanulmány élelmiszerrel.
Átlagos kockázat | Enyhén fokozott kockázat | Fokozott kockázat | Ajánlott érték |
5,2 mmol/l | 5,2 és 6,4 mmol/l között | 6,4 mmol/l felett | 5,2 mmol/l alatt |
Koleszterin határértékek; Forrás: Magyar Szív Egyesület
A 47 résztvevőből, akik elkezdték a vizsgálatot 44 (mindegyik csoportban 22) teljesítette a 4 hetes periódust. A súlycsökkenés hasonló volt – kb. 4 kilogramm – mindkét csoportban. Az LDL-C szint csökkenése és a teljes koleszterin és HDL-C közötti arányban megmutatkozó javulások azonban magasabbak voltak az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrenddel.
Az alacsony szénhidráttartalmú diéta előnyei
Az alacsony szénhidráttartalmú étrend esetében előnyös változások történtek az apolipoproteinek – zsírokhoz kötődő fehérjék – szintjében és arányában. Továbbá, kicsi, de említésre méltóan nagyobb csökkenést tapasztaltak mind a szisztolés (legnagyobb), mind a diasztolés (legalacsonyabb) vérnyomás esetén az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követőknél, összevetve a magas szénhidráttartalmú étrendet folytatókkal.
Megválaszolatlan kérdések még, hogy vajon a szénhidrátbevitel további csökkentése további előnyökhöz vezetne-e, „egy növényi alapú, alacsony szénhidráttartalmú, magas növényi fehérje és növényi olaj tartalmú étrend hatékony alternatíva lehet a dyslipidémiások kezelésében, azoknál, akiknél a fogyás és az alacsonyabb LDL-C koncentrációk elérése a kezelés céljai.” – következtet a szerző.
(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító; Forrás: Sciencedaily)