Pszichiátriai problémákat okozhat két népszerű dohányzás elleni szer

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) szerdán bejelentette, hogy két népszerű dohányzás elleni gyógyszer pszichiátriai mellékhatásokat okozhat. Az FDA szerint azoknál az embereknél, akik ezeket a gyógyszereket használják, depresszió és öngyilkosság gondolata merülhet fel.

Arról is beszámoltak, hogy a gyógyszerek magatartásváltozást, nyomott hangulatot és felindulást válthatnak ki a felhasználóknál, akár volt már pszichiátriai betegségük, akár nem.

Mikor jelentkeznek a mellékhatások?

Sok esetben, a mellékhatások már röviddel a gyógyszer szedése után jelentkeztek és csak akkor tűntek el, amikor a gyógykezelés véget ért. Az FDA nem tudja, mi okozhatja a változásokat és úgy vélekedett, hogy az ezeket a gyógyszereket használó pácienseket folyamatos orvosi felügyelet alá kell helyezni.

„A gyógyszerek szedése során felmerülő súlyos mellékhatásokat a jelentős egészségügyi előnyének ellensúlyoznia kell” – mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA Gyógyszerértékelési- és Kutatási Központjának igazgatója. „Az Egyesült Államokban a dohányzás a legfőbb oka a rokkantságnak és az elhalálozásnak, és tudjuk, hogy ezek a gyógyszerek hatékony segítséget nyújtanak a leszokáshoz.”

Az FDA arra kéri a gyógyszerek gyártóját, a Pfizer Kft.-t, hogy tanulmányozza, milyen gyakran jelentkeznek a súlyos mellékhatások. A Pfizer Kft. azt nyilatkozta, hogy 2007-ben frissítette a gyógyszer tájékoztatóját, így az már tudatja a felhasználókkal a neurophszichiátriai rendellenességek fellépésének lehetőségét is.

Gyógyszertájékoztató - informálja a beteget a súlyos mellékhatásokról?

„A tájékoztató kiemeli az egészségbiztosítási felügyeletek jelentős szerepét a dohányzásról való leszokás elősegítésében, és speciális információt nyújt a gyógyszerről és használati útmutatásairól, hogy az orvosok és a páciensek is gondosan betartsák azokat” – mondta Dr. Briggs W. Morrison, a Pfizer Kft. fejlesztési csoportjának alelnöke. „A dohányzásról való leszokás az egyik legjobb dolog, amit az emberek az egészségükért tehetnek, a leszokási folyamat azonban nehéz és bonyolult is.”

Az FDA arról számolt be, hogy a két gyógyszer forgalomba helyezése óta összesen 112 öngyilkosság és 205 öngyilkossági kísérlet történt.

Az egyik gyógyszer ugyanazt a hatóanyagot – buropion - tartalmazza, mint egy antidepresszáns készítmény, és a tájékoztatójában már szerepel az öngyilkosság gondolatának megnövekedett kockázata. A két gyógyszer közül egyik sem tartalmaz nikotint, és az FDA szerint néhány tünet a nikotinmegvonás következménye.

A társaság azt is elmondta, hogy az ezeket a gyógyszereket használó emberek már akkor tapasztalták a súlyos tüneteket, mikor még dohányoztak.

A társaság arról tudósított, hogy a gyógyszereket használó pácienseknél jelentkező mellékhatások vizsgálata során nem találtak közvetlen kapcsolatot a termékek és az öngyilkosságok között.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.