Miért sír az ember hagymavágás közben?
Mindannyiunk rémálma a hagymapucolás, hagymaszeletelés. Ilyenkor a hagyma csípi a szemünket, marja a torkunkat, potyognak a könnyeink, nagyokat szipákolunk. De mi is áll mindemögött?
A hagymavágás közben egy könnyelválasztást serkentő (lachrymatory faktor synthase) enzim szabadul fel, ez váltja ki a sírást. Ez az enzim a hagyma aminosavjaival reakcióba lépve szulfinsavvá alakulnak.
A sulfinsav spontán átalakulással syn propanethial S-oxiddá alakul, mely a levegőbe kerül. Mikor ez az anyag a szemet eléri, a szaruhártya idegeit ingerelve működésbe hozza a könnymirigyeket. Ezután kezdünk el sírni.
Sírásmentes hagyma?
A tudósok megpróbáltak sírásmentes hagymát kikísérletezni, ám úgy tűnik, hogy a sírásért felelős enzimek szintén felelősek azért, hogy a hagyma ízét oly pikánsnak érezzük. Mindenesetre úgy tűnik, van remény a hagymapucolás könnyebbé tételére.
Egy csapat japán biokémikus, akik nemrégiben fedezték fel a lachrymatory factor synthaze-t, az úgynevezett sírás-enzimet, hiszik, hogy lehetséges ezt a gént elnyomni, a kéntartalmú vegyület, az úgynevezett tioszulfinát növelésével.
Addig is számtalan módszerrel lehet próbálkozni: a hagyma melegítése vágás előtt, folyó víz alatt történő hagymavágás, vagy úszószemüveg viselése főzés közben állítólag segít.
Fűszeres paradicsomleves |
Hozzávalók: 0,5 liter paradicsomlé vagy 1 doboz sűrített paradicsom, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál kömény (őrölt), 1 teáskanál őrölt bors, pici só, 4-5 édesítő tabletta, 1 szál zellerzöld, 1 karika vöröshagyma, 4 dkg rizs, 0,5 liter víz Elkészítés: Világos rántást készítünk, fölengedjük a paradicsomlével és a vízzel. Belerakjuk a fűszereket és csak forrásig főzzük. A rizst egy kis edényben külön előfőzzük és ha puha, a leveshez adjuk. Forrón tálaljuk. |
(KamaszPanasz; Forrás: Leyner-Goldberg)