Egy kevés alkohol csökkenti az elbutulás kockázatát
A mérsékelten iszogató időseket kevésbé fenyegeti az elbutulás, derítették ki amerikai tudósok. Erről hétfőn közölt beszámolót a BBC brit közszolgálati hírportál. Az amerikai kutatók szerint 37 százalékkal csökken az időskori elbutulás kockázata azoknál, akik heti 14 italt, vagyis nagyjából napi másfél-két deci bort fogyasztanak.
Az amerikai kutatók 3.069 pácienst figyeltek meg, akik életkora 75 év felett volt. A megfigyelést 6 éven át folytatták, a kiinduláskor 482-nek volt enyhe gondolkodási vagy emlékezési problémája, 2.587 személynek nem volt gondja.
Hol kezdődik az alkoholizmus? |
"Hol kezdődik az alkoholizmus és milyen tünetekről lehet felismerni?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből. Az orvos válasza |
A hat év alatt 523 embernél jelentkezett időskori szellemi hanyatlás.
A kutatók figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint a dohányzás, a depresszió és a társadalmi aktiviás.
Mindezek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy a napi 1-2 deci bor 37 százalékkal csökkentette az időskori elbutulás veszélyét azoknál, akiknek a megfigyelés kezdetkor nem volt problémájuk.
Az alkohol meg is gyorsíthatja a leépülést
Viszont azoknál, akiknél már a megfigyelési időszak elején volt enyhe szellemi leépülés, az alkohol gyorsította a hanyatlást.
Szociális ivók és nagyivók - Az alkoholizmusról |
A magyar lakosság 10 százaléka bizonyíthatóan alkoholfüggő! Az alkoholfogyasztási szokásokról |
A tanulmányba bevont idősek 40 százaléka egyáltalán nem ivott, másik 40 százaléka hetente legfeljebb 7 italt fogyasztott, 10 százalékuknál heti 8-14 ital volt az adag, és 10 százalék ivott ennél többet.
A kutatásvezető, Kaycee Sink elismeri, hogy a tudósok nem tudják az alkoholfogyasztás és az időskori elbutulás közötti összefüggést. Dr Sink óva inti azokat, akik eddig nem ittak, hogy erre a tanulmányra hivatkozva kezdjenek inni.
És felhívja a figyelmet, hogy ha jelentkeznek a szellemi és emlékezési problémák, akkor az alkohol meggyorsítja a leépülést.
(FH)