Fürödhetek-e együtt a kutyámmal?

Dr. Szabó Zsuzsanna
szerző: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - WEBBeteg
megjelent:

Itt a nyár, itt a hőség, felmerülhet a kérdés, hogy a családtagként velünk élő házikedvencünkkel, kutyánkkal fürödhetünk-e együtt, vagy kell-e számolnunk valamilyen egészségügyi kockázattal, akár magunkra, akár a kutyusunkra nézve, és ha igen, mivel?

Az sem mindegy, hogy hol és milyen körülmények között tervezzük az együtt fürdést, az otthoni fürdőkádban, kerti medencében/uszodai strandon, vagy természetes vízben, kutyabarát strandon.

A legjobb opció a természetes vizek választása.

Számoljunk le a tévhitekkel

Érdemes leszögezni, hogy egy jól ápolt, gondozott, rendszeresen tisztántartott, oltott és rendszeresen féregtelenített kutya egyáltalán nem jelent veszélyt a családtagokra, főleg ha természetes vízben, kutyabarát strandon szeretnénk együtt pancsolni kedvencünkkel.

Összességében az egészséges háziállat által jelentett kockázat egy egészséges emberekkel teli háztartásban rendkívül alacsony.

Azonban vannak olyan csoportok, pl. a csecsemők, terhesek, immunbetegek vagy idősek, akik számára az együtt fürdés tevékenysége nem ajánlott a lehetséges egészségügyi kockázat miatt, főleg az otthoni fürdőkádban. Ez azonban természetes, újszülöttek, fiatal csecsemők gondozása, fürdetése egyébként is óvatossággal kell, hogy történjen, nekik ugyanis még egyáltalán nem kellően fejlett az immunrendszerük. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy az együtt, egy háztatásban élés a kedvenccel probléma lenne, csupán a gyermekek és kutyusok gondozása, ápolása történjen lehetőség szerint külön.

Tudjuk, hogy mindig fennáll a betegségek átvitelének kockázata, amikor egy állattal érintkezünk. Viszont jól ápolt és gondozott házikedvenc esetében általában a kockázat meglehetősen alacsony, ezért a háziállattal való érintkezés még mindig megéri az összes többi pozitív szempont miatt, de bizonyos helyzetekben a kockázat megnő. Ez legfőképpen a kisgyermekekre vonatkozik, és valószínűleg a kutyák bélrendszerében jelen lévő baktériumok okozzák a leggyakoribb problémát, azzal együtt, hogy a gyermekek még gyakran nem elég felelősségteljesek.

Amikor egy kutyát fürdetünk, feltehetően a víz szennyeződhet székleteredetű baktériumokkal az állat hátsójáról és/vagy szőrzetéről. Arra pedig nagy esély van, hogy a gyermek lenyeli a szennyezett vizet, tekintve, hogy a kisgyermekek milyen gyakran veszik a szájukba a fürdőjátékokat, vagy isszák meg a fürdővizet.

Milyen fertőzéseket terjeszthet a kutyaürülék?

A kellemetlenebb kórokozók a Salmonella és a Campylobacter. Ezek általában nem okoznak megbetegedéseket házi kedvenceinkben (bár előfordulhat), de a székletükkel kijutnak a környezetükbe, és súlyosabb gyomor-bélrendszeri betegséget okozhatnak az emberben. Az állatok nyers hússal történő etetése és a szalmonella ürülékben való ürítése között pozitív az összefüggés.

A másik problémát azok a baktériumok jelenthetik, amelyek természetes körülmények között élnek kedvenceinken, pl. szőrükön, orrukban anélkül, hogy kárt okoznának nekik (kommenzális baktériumok), de amelyek fertőzést vagy betegséget okozhatnak az emberben, a leggyakoribb ilyen a Staphylococcus baktériumtörzs.

Megfelelő ápolással és higiénés szabályok betartásával ezek a fertőzések könnyedén elkerülhetőek.

Általános tanácsok

  • Ha kutyával szeretnénk fürdeni, fontos, hogy a kutya egészséges legyen, rendszeresen ellenőrizze az állatorvos, oltva és féregtelenítve legyen.
  • Mindig alaposan öblítse le a kutyát és saját magát is a fürdés után.
  • Használjon külön törölközőt a kutyának.
  • Kerülje a kutya fürdetését, és a közös fürdést, ha akár a kutyán, akár önön nyílt sebek vagy sérülések vannak.
  • A kutya úszása utáni tisztálkodás elengedhetetlen.
  • Érdemes a közös fürdés előtt a kutyust hozzászoktatni a fürdéshez, egyes fajták vagy egyedek ugyanis nem igazán kedvelik vagy élvezik ezt a tevékenységet, karmolhatnak, haraphatnak, ami veszélyes lehet.
Megelőző intézkedések

1. Rendszeres állatorvosi ellenőrzés: Győződjön meg róla, hogy a kutyája rendszeresen ellenőrizve van és megkapta a szükséges oltásokat.

2. Higiénia: Mindig alaposan mosson kezet a kutyával való érintkezés után, különösen, ha az állat székletével vagy nyálával érintkezett.

3. Bolhásság, kullancscsípés és férgesség megelőzése: Használjon megfelelő, külső és belső élősködők elleni készítmény(eke)t. Erre vonatkozóan kérje állatorvos tanácsát!

4. Környezet tisztán tartása: Tartsa tisztán a kutya lakhelyét és környezetét, különösen az étel- és italtálakat. A fenti megelőző intézkedések betartásával jelentősen csökkenthető a fertőzések terjedésének kockázata.

A különböző helyszíneken történő közös fürdés lehetséges kockázatai

Otthoni kádban

A kis űrtartalom, szűk hely miatt ez a legkevésbé ajánlott formája az együtt fürdésnek.

A kutyák szőrén és bőrén található baktériumok és paraziták könnyebben átkerülhetnek az emberre, ami fertőzésekhez vezethet. Ha mindenképpen ilyen kis helyen szeretnénk együtt fürödni, érdemes előtte a kutyust lemosni, letisztítani.

A kutyaszőr és bőrsejtek allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékeny embereknél.

A fürdéshez nem szokott kutya karmolása vagy harapása fürdés közben véletlenül is előfordulhat, ami bőrsérüléseket okozhat.

Azt se felejtsük el, hogy az emberi tisztálkodásra alkalmas tusfürdők, szappanok nem alkalmasak a kutyák fürdetésére, veszélyeztetheti őket, érzékenyek lehetnek rá! Akaratlanul mi is veszélyeztethetjük kedvencünket.

Ha kedvencét mégis a fürdőkádban fürdeti, a következők javasoltak:

  • Győződjön meg arról, hogy az állat egészséges.
  • Távolítsa el a kád környékéről azokat a tárgyakat, amelyek szennyeződhetnek (pl. mosdókendők, flakonok, gyerek-fürdőjátékok).
  • Fürdés után szappannal és vízzel tisztítsa meg a kádat, a csempézett falakat, alaposan öblítse le forró vízzel, majd hagyja az összes felületet teljesen megszáradni, majd használjon fertőtlenítőszert, és hagyja 15 percig hatni.

Kültéri medencében

A medencék vizében lévő klór és egyéb vegyszerek, vegyi anyagok károsak lehetnek a kutya bőrére és egészségére, számukra ez nem megfelelő vízi környezet.

Ha a kutya nem megfelelően ápolt, vagy gondozott, a kutyáról származó szennyeződések a vízbe kerülve a medence vizét is szennyezhetik, ami fertőzésveszélyt jelent.

A strand vizében lévő vegyszerek, olajok vagy más szennyező anyagok szintén problémát okozhatnak a házikedvencnek.

Természetes vízben (tó, folyó, tenger, kutyabarát strandok)

A természetes vizű kutyabarát strandok jelentik a legjobb opciót és lehetőséget, hogy házikedvencünkkel együtt, önfeledten pancsoljunk.

Fontos, hogy tartsuk be a kutyás strand szabályait és irányelveit, amelyek a biztonság és higiénia megőrzésére vonatkoznak.

Mire figyeljünk ilyenkor?

Legfőképpen arra, hogy milyen a vízminőség. A természetes vizekben gyakran találhatók különböző kórokozók, amelyek mind az emberre, mind a kutyára veszélyesek lehetnek! Bizonyos kórokozók, mint például a Leptospira baktérium, Giardia vagy E. coli jelen lehetnek természetes vizekben, és mind az emberre, mind a kutyára ártalmasak lehetnek.

Bizonyos vízi növények és állatok irritációt vagy sérüléseket okozhatnak mind nekünk, mind kedvencünknek.

Az érzékeny bőrű emberek és kutyák esetében a vízben lévő mikroorganizmusok vagy szennyező anyagok bőrirritációt okozhatnak.

Tehát látszik, hogy a kedvencet legalább ugyanannyira „kell” félteni, mint magunkat.

Kutyusok gazdáikkal kutyabarát strandon

A kutyás strandok azonban általában úgy vannak kialakítva, hogy minimalizálják ezeket a veszélyeket.

A közös strandoláshoz ajánlott, hogy a kutya legyen jól szocializált és képes legyen más kutyákkal és emberekkel is békésen együtt lenni a strandon. Mindig figyelje a kutyáját fürdés közben, hogy elkerülje a baleseteket vagy az agresszív viselkedést.

Tipp Kutyabarát strandok és fürdetőhelyek Magyarországon – Itt a 2024-es lista!

Összefoglalva

Összességében tehát a kutyával való közös fürdés a természetes vizekben, erre kialakított strandokon ajánlott. A közös fürdőkád, medence használata inkább nem javasolt, főleg kisgyermekekkel együtt, viszont megfelelő óvintézkedések esetén ez is megoldható, pl. olyan fertőtlenítőszer olyan koncentrációban való használata, mely nem veszélyes a kutyára sem, de segít megelőzni az emberi megbetegedéseket is.

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.