Újfajta eljárásnak köszönheti életét egy újszülött

Független Hírügynökség
megjelent:

Megszületett az első lombikbébi, aki egy olyan eljárásnak köszönheti életét, amely megduplázza a kémcsőben megtermékenyített petesejt sikeres beültetésének esélyét - jelentették be szerdán az eljárást végző brit orvosok.

A kisfiú, Oliver édesanyja 41 éves, és előtte már 13-szor végeztek nála szervezeten kívüli megtermékenyítést - sikertelenül. Az új eljárásnak az a lényege, hogy a petesejteken előbb teljes kromoszóma-ellenőrzést végeznek, és csak azt ültetik be a méhbe, amely tökéletesen rendben van.

A lombikbébis megtermékenyítések kudarcát legtöbbször az okozza, hogy a beültetett embriónak a normálistól eltérő számú kromoszómája van. A fiatal nőknél a petesejtek akár felénél is vannak kromoszóma-rendellenességek, a 39 évesnél idősebb nőknél ez az arány a 75 százalékot is eléri.

A teljes kromoszómaanalízis kétszeresre növeli a siker esélyét azoknál a pároknál, akiknél már többször fordult elő sikertelen lombikbébis megtermékenyítés vagy vetélés. A tejes kromoszómaanalízis lényegesen csökkenti a későbbi vetélés, az ikerterhesség vagy a szülési rendellenesség kockázatát.

Az új szűrővizsgálat gyorsabb a hagyományosnál. Az eredmény 24-48 órán belül megvan, szemben az eddigi szokásos 5-7 nappal, ezért az embriókat sem kell lefagyasztani.
Oliver esetében 8 petesejtből csak kettő volt kromoszómaszám szempontjából normális. Az egyikből lett az az embrió, amelyből megszületett Oliver.

(FH)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - T. Zs., fordító
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.