A McDonalds-étel árt a májnak
Egyhónapos McDonalds-diétára fogott svéd fiataloknak a vérében aggasztóan megugrott egy olyan enzim szintje, amely a májkárosodásnak a velejárója, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott tanulmányból.
A kutatók legnagyobb meglepetésére azonban az egészségtelenül táplálkozó kísérleti alanyoknál emelkedett az úgynevezett jó koleszterin (HDL) szintje is.
A kísérletben huszonéves, karcsú, egészséges önkéntesek vettek részt: 20 férfi, 6 nő. Egy hónapon keresztül naponta kétszer McDonald''sban, Burger Kingben vagy más gyorsétkezdében kellett enniük, és szénsavas üdítőt inniuk. Mást nem volt szabad fogyasztaniuk,és tilos volt a torna is. Az volt a cél, hogy 10-15 százalékos súlygyarapodást érjenek el, és közben az orvosok nézzenek bizonyos mutatókat.
Ön tudja, hogy mit eszik? |
Aki 15 százalékot hízott, az az egy hónap lejárta előtt kiszállhatott a kísérletből. Az átlagos súlygyarapodás 6,5 kiló volt, de az egyik kísérleti alany 12 kilót szedett fel. A kísérlet előtt, alatt és után nézték az alanyok vérének ALT szinjét. Az ALT egy enzim, amely a májkárosodás egyik jelzője a súlyos alkoholistáknál.
Ez az enzim a gyorsétkezdei hízókúrára fogott fiataloknál már egy hét után megugrott, a hónap végére pedig átlagosan megnégyszereződött, ami elborzasztotta az orvosokat. Az egyik kísérleti alanyt ki kellett zárni, mert nála az ALT-szint a normálisnak a tízszeresére emelkedett. A maradék 18 önkéntes közül 11-nél olyan magas lett az ALT-szint, ami egyébként csak súlyos alkoholistáknál szokott előfordulni.
Meglepő eredmény
WEBBeteg diéták, és tanácsok az egészséges élethez |
Diétázni szeretne, de nem tudja, hogyan fogjon hozzá? Akkor a WEBBeteg diétás tanácsai segíteni fognak Önnek! |
Míg a kísérletnek ez az eredménye félelemmel töltötte el az orvosokat, egy másik eredmény viszont csodálkozással. Ugyanis minden várakozással szemben az egyoldalú gyorsétkezdei diéta alatt nőt a vérzsíron belül a HDL, vagyis az a "jó" koleszterin, amely megtisztítja az érfalakat a "rossz" koleszterin (LDL) lerakódásától. A tudomány mai állása szerint a vér magas koleszterinszintje, illetve ezen belül a jó és a rossz koleszterin kedvezőtlen aránya érrendszeri megbetegedéseket okoz.
A svéd kísérletvezető ezt az eredményt az úgy nevezett francia paradoxonhoz hasonlította. Francia paradoxonnak nevezik az orvosok azt a tényt, hogy a franciáknál kevesebb a szívbetegség és a magas vérnyomás, pedig vajas kifli és sajtok formájában sok zsírt fogyasztanak.
A Linkopingi Klinika kutatásáról a brit orvosszövetség Gut (bél) című lapjában jelent meg beszámoló csütörtökön.
(FH)