Megállapították, miként válnak rezisztenssé a baktériumok az antibiotikumokra

MTI
megjelent:

Amerikai kutatók felfedték, hogyan szereznek a baktériumok ellenálló képességet egy sor antibiotikummal szemben. Blokkolva ezt a mechanizmust a meglévő antibiotikumok hatásosabban vehetik fel a harcot a veszélyes fertőzésekkel.

A New York-i Egyetem kutatói csütörtökön a Science tudományos magazinban közölték: a baktériumok bizonyos nitrogén-oxidot termelő enzimeket állítanak elő, hogy képesek legyenek ellenállni az antibiotikumoknak.

Azok a szerek, amelyek gátolják ezeket az enzimeket, hatékonyabbá tehetik az antibiotikumokat, és akár az életveszéllyel fenyegető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium is újra megadja magát.

Újra hatékonyak lehetnek a régi antibiotikumok

"Új gyógyszerek kifejlesztése, amelyekkel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, például az MRSA ellen is fel lehet lépni, jelentős költséggel és biztonsági problémákkal járó hatalmas akadályfutás" - mondta Evgeny Nudler, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa.

A kutató szerint felfedezésük rövidre zárhatja a probléma megoldását, mert nem szükséges újabb és újabb antibiotikumokat kifejleszteni, ha a már meglévő szerek újra hatékonyak lehetnek a baktériumokkal szemben.

Nudler csoportja megállapította, hogy sok antibiotikum az oxidatív stressz segítségével öli meg a baktériumokat, ilyenkor reaktív oxigéngyökök (töltéssel bíró részecskék) termelődnek. "Az antibiotikum rákényszeríti a baktériumot, hogy sok szabadgyököt termeljen. Ez károsítja a DNS-ét, amit a baktérium nem él túl, végül elpusztul - magyarázta a folyamatot a kutató. - Úgy találtuk, hogy a nitrogén-oxid megvédheti a baktériumot az oxidatív stressztől".

A baktériumok tehát azért termelnek nitrogén-oxidot, hogy ellenállhassanak az antibiotikumoknak.

Nudler elmondta, hogy sok cég tesztel különféle, a nitrogén-oxid szintjét csökkentő vegyületet, hogy ezek a későbbiekben gyulladásgátló szerként kerülhessenek alkalmazásra. Úgy véli, egy ilyen vegyület csökkentheti a baktériumok által termelt nitrogén-oxid mennyiségét is, csökkentve egyúttal képességüket, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.