Megállapították, miként válnak rezisztenssé a baktériumok az antibiotikumokra
Amerikai kutatók felfedték, hogyan szereznek a baktériumok ellenálló képességet egy sor antibiotikummal szemben. Blokkolva ezt a mechanizmust a meglévő antibiotikumok hatásosabban vehetik fel a harcot a veszélyes fertőzésekkel.
A New York-i Egyetem kutatói csütörtökön a Science tudományos magazinban közölték: a baktériumok bizonyos nitrogén-oxidot termelő enzimeket állítanak elő, hogy képesek legyenek ellenállni az antibiotikumoknak.
Azok a szerek, amelyek gátolják ezeket az enzimeket, hatékonyabbá tehetik az antibiotikumokat, és akár az életveszéllyel fenyegető methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium is újra megadja magát.
Újra hatékonyak lehetnek a régi antibiotikumok
"Új gyógyszerek kifejlesztése, amelyekkel az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok, például az MRSA ellen is fel lehet lépni, jelentős költséggel és biztonsági problémákkal járó hatalmas akadályfutás" - mondta Evgeny Nudler, a New York-i Langone Orvosi Központ munkatársa.
A kutató szerint felfedezésük rövidre zárhatja a probléma megoldását, mert nem szükséges újabb és újabb antibiotikumokat kifejleszteni, ha a már meglévő szerek újra hatékonyak lehetnek a baktériumokkal szemben.
Nudler csoportja megállapította, hogy sok antibiotikum az oxidatív stressz segítségével öli meg a baktériumokat, ilyenkor reaktív oxigéngyökök (töltéssel bíró részecskék) termelődnek. "Az antibiotikum rákényszeríti a baktériumot, hogy sok szabadgyököt termeljen. Ez károsítja a DNS-ét, amit a baktérium nem él túl, végül elpusztul - magyarázta a folyamatot a kutató. - Úgy találtuk, hogy a nitrogén-oxid megvédheti a baktériumot az oxidatív stressztől".
A baktériumok tehát azért termelnek nitrogén-oxidot, hogy ellenállhassanak az antibiotikumoknak.
Nudler elmondta, hogy sok cég tesztel különféle, a nitrogén-oxid szintjét csökkentő vegyületet, hogy ezek a későbbiekben gyulladásgátló szerként kerülhessenek alkalmazásra. Úgy véli, egy ilyen vegyület csökkentheti a baktériumok által termelt nitrogén-oxid mennyiségét is, csökkentve egyúttal képességüket, hogy ellenálljanak az antibiotikumoknak.
(MTI)