A szegényeknek alacsonyabb a koleszterinszintjük

MTI
megjelent:

Valaha a bőségesen étkező gazdagok vérkoleszterinje lényegesen magasabb volt, mint az alacsonyabb jövedelműeké, akik szűkösen táplálkoztak.

A hatékony koleszterincsökkentő gyógyszerek megjelenése ezt a helyzetet megfordította - olvasható a Journal of Health and Social Behavior szakfolyóirat legújabb számában.

Hasznos linkek

Ha a "rossz" LDL-koleszterin vérben található mennyisége nagy, az a szív- és érbetegségek megjelenésének egyik legfontosabb kockázati tényezője. Ezért javasolják manapság mindenkinek, hogy laboratóriumi vizsgálatok során ennek az anyagnak a szintjét is meghatározzák a vérben és ha ez emelkedett, igyekezzenek azt csökkenteni.

Virginia Chang és Diane Lauderdale igen érdekes vizsgálatot végzett annak tisztázására, hogy a társadalmi-gazdasági helyzet miképpen befolyásolja a koszorúér-betegség keletkezésében nagy jelentőségű koleszterin szintjének alakulását.

"A szív- és érrendszeri betegségek átvették a fertőző betegségek halált okozó szerepét. A korábbi évszázadokban a legtöbb ember valamilyen fertőző betegségben vesztette el életét, ma viszont a halál legfőbb oka világszerte a koszorúér-betegség vagy az agyi katasztrófa" - mutattak rá a tanulmány szerzői. A kutatók az 1976. és 2004. közötti évek amerikai adatait elemezték. Azt vizsgálták, hogy a halálozás és az emberek anyagi helyzete miképpen függött össze a közben mind több beteg által szedett, hatásos koleszterincsökkentő, sztatin készítmények elterjedésével.

Azt találták, hogy 1976-ban minden negyedik férfi LDL-koleszterin szintje kórosan emelkedett volt, 2004-ben ez már csak 14 százalékban fordult elő. Hasonló változást észleltek a nők esetében is. A kedvező eredmények azonban a társadalom különböző rétegeiben nem egyformán jelentek meg. Régen a jól táplált gazdagok koleszterin szintje volt magasabb, az időnként éhező szegényeké pedig alacsonyabb értékeken mozgott. A koleszterincsökkentő gyógyszerek bevezetése és elterjedése ezt visszájára fordította.

A sztatin készítményeket sokkal több jómódú ember szedi folyamatosan és ezzel párhuzamosan ennek a társadalmi rétegnek a koszorúér-betegség okozta halálozása csökkent. A kisjövedelmű amerikaiak közül lényegesen kevesebb kapott ilyen kezelést és ezt a rosszabb halálozási adatok is jelezték.

(MTI)

Cikkajánló

Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Koleszterin
A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részének összetevőit táplálékokból vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.