A középiskolások életvezetése - Tanulmány
Szerte a világon egyre több ember küzd súlyproblémákkal. Ez a jelenség indította Bétéri Csabánét, hogy tanulmányt készítsen a Mátészalkán és környékén élő középiskolások egészségtudatosságáról. A kutatást a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri díjazta és a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte.
Az elhízás egyik leggyakoribb anyagcsere-rendellenesség a világon, mely súlyos népegészségügyi problémák közé tartozik. A betegség megelőzésében, nemcsak a szakemberek, de a szülők szerepe is rendkívül nagy.
Lakosságunk táplálkozási szokásaiban ismert a túlzott energia-, állatizsír- koleszterin- és só fogyasztás, ugyanakkor az elégtelen élelmi rost-, zöldség-, főzelék-, gyümölcs- és teljes kiőrlésű gabonafogyasztás, ezzel egyidejűleg sok a hozzáadott cukor.
A gyermekeknek nincsenek megfelelő ismereteik, egészséges táplálkozási elveik, ebből adódóan hiányzik az egészséges táplálkozási gyakorlatuk. Hiányzik a példamutatás. Az alább ismertetett kutatást többek között a figyelem felhívása az egészségtelen táplálkozás káros következményeire motiválta.
A tanulmány szerzője feltérképezte Mátészalka és a város környékén élő középiskolások egészségmagatartását, egészséges táplálkozási szokásait, táplálkozási ritmusát, testedzési és testmozgási tevékenységét.
A tanulmányról |
Szerző: Bétéri Csabáné - Területi Kórház Mátészalka Reumatológiai osztály IV. éves diplomás ápoló levelező tagozat Konzulens: Szelesné Ároszállási Andrea DOTE Főiskolai tanársegéd A kutatás a Magyar Tudományos Akadémia akadémikusaiból álló szakmai zsűri által díjazott tanulmány és 2009. 11.20.-án a Sanofi-Aventis Szakmai díját is elnyerte. A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le |
Mit fogyasztanak a középiskolások?
A vizsgálatban 123 tízedik osztályos középiskolás, 56 fiú, és 67 lány vett részt. Az iskolai védőnők segítségével testmagasság, testsúly lett mérve, amiből BMI index lett számolva.
Mind a fiúk, mind a lányok esetében előfordul, hogy a BMI index kevesebb, mint 16, a fiúk esetében nagyobb arányban fordul elő a túlsúly és az elhizottak aránya. A vizsgálat során bebizonyosodott, valóban nem fogyasztanak elegendő mennyiségű nyers zöldséget, gyümölcsöt, valamint tejterméket.
A diákok közül, csak közel minden harmadik fogyaszt naponta tejet, nyers zöldséget, és gyümölcsöt, főzeléket 0.8%, halat 1,6% fogyaszt naponta, ez az arány nagyon alacsony. Ellenben a naponta édességet, csokoládét fogyasztók (39,8%) aránya magasabb a naponta tejet, zöldséget, gyümölcsöt fogyasztók arányától.
Étrendkiegészítőt 22% fogyaszt, illetve ezen belül 17,1% szed vitamin és ásványianyag készítményt, és 45,5%-a sózza utána az ételét.
A dokumentációelemzés során 23.5% esetében van regisztrálva valamilyen megbetegedés, amiről nem vagy nem akarnak tudomást venni a vizsgálatban részt vevő személyek. A dokumentum elemzés során 5,6% áll gyógykezelés alatt. A hypertoniában, és obesitásban szenvedő diákok egyike sem áll gyógykezelés alatt.
Az antropometriai vizsgálat mellett vérnyomásmérés történt. A fiatalok az iskolában szereztek tudomást magas vérnyomásukról. Kivizsgálásra lettek továbbküldve, a vizsgált magas vérnyomásos tanulók közül, egyelőre senki sem szed gyógyszert a hypertoniás megbetegedésére. Sajnos a diákok egyike sem ment el a javasolt kivizsgálásra.
A vizsgálat eredményeinek összehasonlítása az országos helyzettel |
Vizsgálatunk eredményének összehasonlítása az országos felméréssel. Az OÉTI vizsgálatai közül az Antal M. dr., Regöly-Mérei A. dr., Nagy K. dr., Bíró L. dr., Greiner E. dr., Barna M. dr., Balajti A. dr., Domonkos A. dr.: 2001. évi Reprezentatív táplálkozás- egészségügyi szűrővizsgálat fővárosi középiskolákban eredményeivel lett összehasonlítva. A választás azért esett erre az országos felmérésre, mert ezzel voltak közel hasonlóak a vizsgált paraméterek. |
Sporttevékenység összehasonlítása az országos adatokkal
A vizsgált személyek aktív sportolási tevékenysége nagyon hasonló. A rendszeres sportolás esetében a mért adatok jelentősen alul maradnak az országos adatoktól.
Az alkalmanként sportolók eredményei közel hasonlók. A soha nem sportolók aránya viszont jelentősen magasabb az országos méréshez viszonyítva. A lányok 13-szor többen soha nem sportolnak. A fiúk és lányok is lustábbak az országos átlagtól, bár a lányok kényelmesebbek.
Hasznos |
A vizsgálat során kiderült, hogy a diákok jelentős időt töltenek fizikai inaktivitással. Fontos lenne, hogy a passzívan eltöltött idő egy részét aktív mozgással töltenék. Az aktív sporttevékenység kedvezően hat a cardiovascularis megbetegedések, az elhízás, a cukorbetegség megelőzésére. Ugyancsak kimutatott tény, hogy azok a fiatalok, akik gyermekkorukban nem sportoltak, későbbi éveikben sem folytatnak aktív sporttevékenységet.
A gyümölcs, zöldség, tejtermékek, hal, főzelék és húsfogyasztás
Vizsgálatunk eredménye jelentősen elmarad az országos felmérés összehasonlítása során kapott eredményektől. Kisgyermekkorban az édességek kerülése mellett a helyes egészségmagatartás, helyes szokások kialakítása illetve azok rögzítése a legfontosabb, amit már az óvodában el kell kezdeni. A példamutatás elengedhetetlen mind a szülők, pedagógusok, szakemberek részéről.
Az obesitas megelőzhető, azonban a megelőzés sokrétű feladatok összességéből tevődik össze. Folytatódnia kell a prevenciónak, már kisgyermekkorban is. A nyers zöldség és gyümölcsfogyasztás inspirálása nagyon fontos teendő, iskoláskorban pedig a testmozgás jelentősége, a fizikai aktivitás fokozása.
A szülők és a szakemberek felelőssége, hogy minél egészségesebb nemzedéket neveljenek az elkövetkező társadalomnak.
A felsorolt ételek fogyasztási gyakorisága - Táblázat
| Naponta (%) | Hetente 2x-3x (%) | Hetente 4x-5x (%) | Hetente (%) | Havonta néhányszor(%) | Soha (%) |
Milyen gyakran eszel főtt ételt? | 70,7 | 12,2 | 13 | 3,3 | 0,8 | 0 |
Tejtermék | 39 | 27,6 | 19,7 | 10,5 | 2,4 | 0,8 |
gyümölcs | 35 | 35,8 | 15,4 | 9,7 | 4,1 | 0 |
Aszalt gyümölcs | 0,8 | 5,7 | 5,7 | 4,8 | 47,2 | 35,8 |
Zöldség | 22,8 | 35,8 | 15,4 | 19,7 | 6,3 | 0 |
Főzelék | 0,8 | 11,4 | 4,9 | 29,3 | 35 | 18,6 |
Teljes kiőrlésű kenyér | 22,8 | 9,7 | 7,3 | 8,1 | 22,8 | 29,3 |
Szárnyas hús, csirke | 14,6 | 52,8 | 14,6 | 17,2 | 0,8 | 0 |
Sertés hús | 9,7 | 42,3 | 13,8 | 20,3 | 13 | 0,8 |
Hal | 1,6 | 8,9 | 5,7 | 22 | 48 | 13,8 |
Rántott hús | 4,1 | 37,4 | 8,9 | 30,9 | 17,9 | 0,8 |
Sült krumpli | 24 | 24,4 | 8,1 | 30,9 | 32,5 | 1,6 |
Pizza, hamburger | 5,7 | 11,4 | 5,7 | 19,7 | 52,8 | 4,9 |
Csokoládé, édesség | 39,8 | 22 | 12,2 | 16,3 | 8,1 | 21,6 |
A tanulmány teljes szövege ITT tölthető le.
(Bétéri Csabáné)