Chiliszószt ittak, kórházban kezelték őket - Miért veszélyes?
Nyolc tini került kórházba tegnap Németországban, mert bátorságpróba gyanánt chilit ittak, mely 200-szor erősebb, mint a hagyományos Tabasco szósz.
A tíz, 13-14 éves fiú az iskolában itta meg a chiliszószt, mely után olyan rosszul lettek, hogy nyolcat közülük kórházba kellet szállítani.
A Scoville skálán, mely az ételek erősségét méri a fiúk által fogyasztott chili értéke 535 000, míg a hagyományos Tabasco-é „csak” 2500.
A csípős paprikában és a chiliben található capsaicin túlzott használata növeli a rákos megbetegedések kockázatát.
Kutatások bizonyították, hogy azokban az országokban, ahol hagyományosan sok csípős ételt fogyasztanak (pl. Mexikó, India, Irán) jelentősen magasabb az emésztőszervi rákos megbetegedések aránya.
Ezek közül leggyakoribb a gyomor-, máj-, nyelőcső-és epehólyag rák.
(WEBBeteg - Cs.K. fordító, Forrás:msnbc; lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)
10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez |
Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciájukon. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk meg mindent, hogy csökkentsük a rákos megbetegedés esélyét. 10 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez |