Mikor jobb a CT, mint az ultrahang?

Medipress
megjelent:

A Journal of Ultrasound in Medicine folyóirat márciusi számában megjelent szerkesztői cikkben a Harvard Egyetem egyik professzora sürgeti az orvosokat, hogy a CT helyett inkább az ultrahangot válasszák elsődleges diagnosztikai eszközként női kismedencei és alhasi panaszok esetén.

Hogyan jutottunk el odáig, hogy a legdrágább képalkotó eljárást kérjük meg először ezen betegek számára, majd a sokkal olcsóbb ultrahangvizsgálat segítségével igazoljuk a CT-eredményeket?” – kérdezi a cikkben Dr. Beryl Benacerraf.

„Az ultrahangnak kellene lennie az elsőként választandó diagnosztikai eszköznek a női kismedence esetében, de vajon miért kerülnek ezek a betegek először a CT-be? Véleményem szerint az alhasi fájdalommal orvoshoz forduló nők esetében a CT-vizsgálat nemcsak káros, de pocsékolás is lehet.”

A New England Journal of Medicine folyóiratban nemrég megjelent egy tanulmány, amely a sugárzással járó képalkotó eljárások túlzott használatáról szólt.

A CT lényege
A CT (Computertomograph) is röntgensugárzáson alapuló módszer, azonban nem egy síkban készülnek a képek, hanem az emberi szervezet vizsgált részéről harántirányú képszeleteket készít, lehetővé téve így a háromdimenziós ábrázolást. Diagnosztikai módszerek - CT

„A sugárzás kumulatív, azaz felhalmozódik a szervezetben, így minden alkalommal nő a daganatok kialakulásának veszélye” – mondta el Benacerraf. Az ultrahang ezzel szemben biztonságos, nem használ sugarakat és a kismedencei panaszok esetén pontosabb diagnózishoz vezet. Az ultrahangtechnika fejlődése nyomán az új gépek akár háromdimenziós megjelenítést is lehetővé tesznek.

„Itt az ideje, hogy az ultrahang visszakapja az őt megillető helyet az akut kismedencei fájdalom és az alhasi problémák diagnosztikájában. Ez nemcsak megvéd a veszélyes sugárzástól, de pénzt is takarít meg” – sommázta a professzorasszony.

Diagnosztiakai módszerek
  • CT (computertomographia)

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Laki András, radiológus
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.