Gyógyszertrió a magas vérnyomás ellen

MTI
megjelent:

Fél évszázada az orvosok egyetértettek abban, hogy a betegség kezelését először egyetlen gyógyszerrel kell megpróbálni, és ha nincs megfelelő hatás, az adagot emelni kell, ameddig csak lehet.

A mind nagyobb gyógyszeradagoknak azonban előbb-utóbb mellékhatásaik jelentkeztek, ami a kezelés leállítását tette szükségessé.

Az utóbbi évtizedben mind több betegség gyógyításában bizonyossá vált, hogy több, különböző hatásmódú szer kis adagjának, egyidejű alkalmazása lényegesen eredményesebb, és közben a mellékhatások kockázata is jelentősen csökken. A tapasztalat növelte a gyógyszeres kezelés hatékonyságát. A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb, folyamatos kezelést igénylő népbetegség.

A vérnyomás felnőttkorban minden harmadik-negyedik emberben kóros szintre emelkedik. Ez a szélütés legnagyobb kockázata, de a koszorúér-betegségnek is fontos rizikófaktora, ami hatványozottan igaz egy idejű cukorbetegség esetén. Ennek ellenére a betegeknek csak töredéke kap hatásos ellátást. Az Amerikai Cukorbeteg Szövetség idei kongresszusán számoltak be a legújabb, háromféle vérnyomáscsökkentő egyetlen tabletta formájában történő szedésének első eredményeiről.

A vizsgálatot stílusosan egy TRINITY elnevezésű tanulmány keretében végezték: a gondosan tervezett és ellenőrzött megfigyelés cukorbetegségben is szenvedő, magas vérnyomású betegeken történt. A gyógyszertrió egyik tagja a vérnyomáscsökkentőként használt vizelethajtó kis adagja volt. A másik készítmény az amlodipin, amely a kalciumantagonista gyógyszercsoport sokat alkalmazott formája: ez úgy csökkenti a vérnyomást, hogy ellazítja az erek símaizomzatát.

A harmadik összetevő az olmesartan, amely egészen más módon lazítja el az ereket, és viszi lejjebb az emelkedett vérnyomást. A hármas kombinációt a párosan alkalmazott gyógyszerváltozatokhoz hasonlították, azonban a készítmény lényegesen több beteg vérnyomását csökkentette a kívánatos szintre, mint ha csak két alkotóelemet tartalmazó változatot szedtek volna.

(MTI)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.