A nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás kockázatát

Medipress
megjelent:

Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására, derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következõ számában megjelenõ tanulmányból.

A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fõ kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezõket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bûnös. A múlt században drámaian megnõtt az egyszerû cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejûleg kétségbeejtõen sok lett a magas vérnyomásban szenvedõk száma is.

Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnõtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelõzményében nem szerepelt magas vérnyomás. A résztvevõket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték.

Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata. A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nõtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van).

Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthetõ a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. "A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezõjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerû klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelõzhetõ-e a magas vérnyomás és szövõdményeinek kialakulása.” – mondta Dr. Jalal.

(Medipress)

Cikkajánló

A szisztolés és diasztolés vérnyomásérték

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Magas vérnyomás
Bár a vérnyomásmérés eredményeként kapott mindkét szám fontos, 50 év felett a szisztolés érték nagyobb fontossággal bír. Az emelkedett szisztolés és normális diasztolés vérnyomásérték nagyon gyakori az 50 évnél idősebb korosztálynál.
Az aurás migrén
Az aurás migrén

Ön is tehet állapotának javításáért.

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Hypertonia - Dr. Tislér András
Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Kardioközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista
Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő

Segítség