A nagy mennyiségű cukorfogyasztás növeli a magas vérnyomás kockázatát
Azok, akik hozzáadott cukor formájában sok fruktózt fogyasztanak, növelik a kockázatukat a magas vérnyomás kialakulására, derül ki a Journal of the American Society Nephrology (JASN) következõ számában megjelenõ tanulmányból.
A magas vérnyomás a leggyakoribb krónikus betegség a fejlett országokban, illetve a fõ kockázati faktora a szív-és vesebetegségek kialakulásának. A kutatók igyekeznek beazonosítani a környezeti tényezõket, és úgy látják, hogy a fruktóz lehet az egyik bûnös. A múlt században drámaian megnõtt az egyszerû cukrok fogyasztása, mellyel a feldolgozott ételek egész hadát azzal édesítik. Ezzel egyidejûleg kétségbeejtõen sok lett a magas vérnyomásban szenvedõk száma is.
Ahhoz, hogy megvizsgálhassák a megnövekedett fruktózfogyasztás vérnyomásra gyakorolt hatását, Dr. Diana Jalal, a Coloradoi Egyetem Denveri Egészségtudományi Központja (University of Colorado Denver Health Sciences Center) munkatársa és kollégái a Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Felmérés (2003-2006) adatait elemezték. 4 528 felnõtt vett részt a felmérésben, 18 éven felüliek, akiknek kórelõzményében nem szerepelt magas vérnyomás. A résztvevõket az étel-és italfogyasztásukról kérdezték.
Dr. Jalal csapata felfedezte, hogy azok, akik naponta 74 grammnál több fruktózt fogyasztottak, azoknál növekedett a magas vérnyomás kockázata. A 135/85 Hgmm-es értékre 26 %-kal, a 140/90 Hgmm-es értékre 30 %-kal, a 160/100 Hgmm-esre pedig 77 %-kal nõtt a kockázat. (A vérnyomás normál értéke 120/80 Hgmm körül van).
Az eredmények arra utalnak, hogy a magas fruktóz(cukor)tartalmú ételek visszafogásával csökkenthetõ a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. "A tanulmányunk beazonosította a magas vérnyomás egyik potenciálisan módosítható kockázati tényezõjét. A jól megtervezett, prospektív, véletlenszerû klinikai tanulmányokat azonban még be kell fejezni, hogy kiderüljön, az alacsony fruktóztartalmú étrenddel megelõzhetõ-e a magas vérnyomás és szövõdményeinek kialakulása.” – mondta Dr. Jalal.
(Medipress)