A tesztoszteron-kezelés növelheti a szívbetegség kockázatát

Medipress
megjelent:

Azok az idősebb, más betegségben is szenvedő férfiak, akik tesztoszterongél segítségével próbálják fokozni mozgékonyságukat, a magas vérnyomás és a szívroham fokozott kockázatával kell számoljanak – állítja egy új tanulmány.

A vizsgálat azonban csak kevés ember részvételével zajlott, akik valamennyien idősek és cukor-, illetve szívbetegek voltak, így továbbra is nyitott a kérdés, hogy vajon ezek a mellékhatások az átlagnépességnél is megjelennek-e. Ezen felül a vizsgálatban alkalmazott tesztoszteron adagja magasabb volt, mint az általában adott dózis, ezért nem lehet az eredményeket a teljes férfipopulációra vonatkoztatni.

A tesztoszteronkezelés mindig is ellentmondásokat váltott ki. „Jelenleg ez a terápia nem engedélyezett a mozgékonyság és az életerő fokozására, bár sokan alkalmazzák így a tesztoszterontartalmú készítményeket” – jegyezte meg Dr. Shalender Bhasin, a Bostoni Egyetem endokrinológiai és anyagcseretanszékének vezetője, a cikk vezető szerzője. „Az idősebb férfiaknak és orvosaiknak gondosan mérlegelniük kell a kezelés kockázatait döntéshozatal előtt.”

A tesztoszteronkezelés engedélyezett és bizonyítottan hatékony alacsony tesztoszteronszint (férfi nemi szervek alulműködése) esetén, amelyet férfi menopauzának vagy andropauzának is neveznek. Egy korábban megjelent tanulmány arra világított rá, hogy ez az állapot jóval ritkább, mint gondoltuk, a 40 és 80 év közötti férfiak mindössze 2 százalékát érinti.

A vizsgálatban azt kívánták meghatározni, hogy fokozza-e a tesztoszteron az idősebb férfiak mozgékonyságát, ha már az izomerőt növeli. 200, 65 év feletti, alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező, mozgásában nehezített férfit vontak be a vizsgálatba, akik véletlenszerűen kaptak tesztoszterongélt vagy placebót hat hónapon át. Számos résztvevő már kezdetben is rossz egészségi állapotban volt, magas vérnyomásban, magas koleszterinszintben, elhízásban, cukorbetegségben és szívbetegségben szenvedtek.

A vizsgálatot 2009 végén leállították, amikor a gyógyszert kapó csoportban 23 férfinál jelentkeztek szív-érrendszeri problémák, köztük szívroham és magas vérnyomás, miközben a kontrollcsoportban csak ötnél lépett fel hasonló. Az első csoportban gyakoribbak voltak a légzőszervi és a bőrön jelentkező mellékhatások is. Bár az izomerő és a mozgékonyság valóban nőtt tesztoszteron hatására, a súlyos mellékhatások kiegyenlítik a jótékony hatást.

A tanulmány a New England Journal of Medicine folyóirat július 1-i számában jelent meg.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.