Pikkelysömör - A sörivó nőknél gyakoribb
A rendszeresen sört fogyasztó nőknél nagyobb a pikkelysömör kialakulásának veszélye - derült ki a Harvard Egyetem kutatóinak köszönhetően, akik vizsgálataikról az Archives of Dermatology című szakfolyóiratban számoltak be.
A Harvard Egyetem kutatói 82 ezer 27 és 44 év közötti ápolónő alkoholfogyasztási szokásait követték nyomon 1991 és 2005 között, és vizsgálták meg a pikkelysömör (pszoriázis) fellángolásával való összefüggését - olvasható a BBC News hírei között.
Mint kiderült, az alkoholmentes és az alacsony alkoholtartalmú sör, a bor vagy a töményitalok nem befolyásolták a pikkelysömör kialakulásának kockázatát. Azoknál a nőknél viszont, akik hetente öt üveg sört fogyasztottak el, a pszoriázis kialakulásának veszélye 1,8-szer magasabb volt, mint azoknál, akik nem szerették a "folyékony kenyeret". Amikor a tudósok szigorúbb kritériumokat alkalmaztak a pikkelysömör kimutatására, kiderült, hogy a betegség kialakulásának kockázata már 2,3-szeres.
A tanulmány rámutat, hogy csak a magasabb alkoholtartalmú sörök növelték a pikkelysömör kockázatát. Ez viszont arra utal, hogy valamilyen, az alkohollal össze nem függő, a borból vagy a tömény szeszből hiányzó összetevő jelenti a rizikót.
A tudósok szerint ez a rizikótényező a sörárpa glutén nevű fehérjéje lehet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a gluténmentes étrend enyhítheti a pikkelysömör tüneteit azoknál a betegeknél, akik érzékenyek erre a fehérjére. Így hajlamosító tényező lehet a látens gluténérzékenység is, ezért a rizikócsoportba tartozó nőknek tartózkodniuk kellene az erősebb sörök rendszeres fogyasztásától.
(MTI)