Az alkalmi dohányzás is károsítja a légutakat

Medipress
megjelent:

A legújabb kutatások szerint már néhány slukk cigaretta is beindíthatja a sejtek genetikai elváltozását.

Rossz hír a kocadohányosoknak: kis mennyiségű a dohányfüst visszavonhatatlan károsodást idézhet elő a légutak sejtjeiben. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine augusztus 20-i számában megjelent tanulmány szerint hasonló hatása van a másodlagos dohányfüstnek is. A dohányzás okozta betegségek között a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), valamint a tüdőrák szerepel.

Dr. Ronald Crystal, a New Yorki Presbiteriánus Kórház munkatársa a másodlagos dohányfüst hatását vizsgálta. Munkatársaival ki tudta mutatni a nikotint vizeletből, valamint megállapították, hogy a légutakat alkotó sejtekben genetikai változások jönnek létre. Mivel nincs olyan küszöb, mely ne betegítené meg a sejteket, ezért már az alkalmi dohányzás is növeli az egészségügyi kockázatot. Emiatt mind otthon, mind a munkahelyen mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a másodlagos dohányfüstöt.

A tanulmány során Crystal és munkacsoportja 121 embert tanulmányozott, akik három csoportra oszlottak el: nemdohányzók, aktív dohányosok, illetve mérsékelt dohányosok. A pontos csoportosításhoz a szakértők vizeletből mutatták ki a nikotin mennyiségét.

A kutatók megállapították, hogy a nikotin már minimális mennyiségben genetikai abnormalitást von maga után, megváltoztatja az egyes gének ki-, és bekapcsolási mintázatát, ami olyan folyamatokat indíthat el, mint a COPD, illetve a tüdőrák. Persze a károsodott gének ismerete akár új terápiás célpontokkal rendelkező gyógyszerek fejlesztéséhez vezethet.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.