A mérsékelt borfogyasztás segít megőrizni a szellemi frissességünket

Medipress
megjelent:

A norvégiai Tromsőben készült, 5033 férfit és nőt vizsgáló tanulmányból kiderült, hogy a mérsékelt borfogyasztók minden egyéb körülménytől függetlenül jobb eredményeket értek el a kognitív – emlékezés, észlelés, megfigyelőképesség – funkciókat vizsgáló teszteken.

Az alanyok olyan idősebb emberek – átlagban 58 évesek - voltak, akik nem szenvedtek még sohasem agyvérzést. A tanulmány során, 7 éven keresztül figyelemmel kísérték, hogyan teljesítenek a résztvevők a különböző kognitív képességeket vizsgáló teszteken.

A nők esetében sokkal kevesebben értek el gyenge eredményt azok, akik két héten belül négy vagy annál több alkalommal fogyasztottak bort szemben azokkal, akik 1 vagy kevesebb alkalommal. Ahogy várható volt, az idősebb, a kevésbé iskolázott, a dohányzó, depressziós, cukorbeteg és magas vérnyomással küszködő emberek gyengébben teljesítettek.

Ahogy szokták mondani, „a mérsékelt emberek mérsékelt dolgokat tesznek”. A tanulmány szerzői ugyanezt állítják: „A bor pozitív hatásának tudható be egyéb 'zavaró' tényezők hatása, mint pl. az alanyok szociális és gazdasági helyzete, étrendje és életstílusa.” A tesztek viszont azt mutatták, hogy a „nemivás” nők esetében együtt járt a gyengébb eredményekkel. Ahogy a tanulmány készítői is írták, lehetnek olyan életviteli szokások, amelyek hatással vannak a kognitív funkciókra.

Jelen tanulmány bizonyos faktorok – például étrend, jövedelem, szakma - hatásait nem tudta pontosan meghatározni, de másokról megállapította, hogy szorosabb összefüggésben vannak a kognitív funkciókkal. Ezek voltak az alany kora, iskolázottsága, súlya, az esetleges depresszió valamint szív- és érrendszeri betegségek. Az eredmények megerősítik egy korábbi tanulmány eredményeit is. Az elmúlt három évtizedben összesen 145 308 különböző alkoholfogyasztási szokással rendelkező ember bevonásával 68 kutatás vizsgálta a mérsékelt alkoholfogyasztás kognitív képességekre gyakorolt kedvező hatásait.

A legtöbb tanulmány összefüggés talált a mértékletes ivás és a jó kognitív funkciók, és különböző demenciák – öregkori leépülés, Alzheimer-kór - kockázatának csökkenése közt. Számos kedvező hatás a borban található polifenoloknak és egyéb anyagoknak köszönhető, mert ezek csökkentik az öregkorral járó kognitív képességek gyengülését, ahogy a kis mennyiségű alkohol is, melynek pozitív hatásai vannak az artériák elmeszesedésére, a véralvadásra és gyulladásra is.

(Medipress)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.