Miért kellemetlen a szénsavas italok gyors fogyasztása?
A szénsav a komplex érzetet kelt, hasonlóságot mutat a mustár, illetve a torma okozta élménnyel – állítják a Kaliforniai Egyetem (San Diego) kutatói.
Az orr idegeit a fájdalom, valamint az orr és száj körüli bőrnyomás- és hőmérsékletváltozás ingerli. Emily Liman és munkatársai kimutatták, hogy a szénsavas italok fanyarságuk mellett fűszeres, égő érzetet váltanak ki. Ezzel megmagyarázható, hogy a túl gyorsan lenyelt szénsav miért olyan kellemetlen. A Journal of Neuroscience szeptember 29-i számában megjelent tanulmány a jelenség molekuláris hátterét tárja fel. A kutatók kísérleti edényben szénsavas fiziológiás sóval kezeltek szájból, és orrból izolált idegeket, és megállapították, hogy ugyanazok a fájdalomérző idegek jöttek ingerületbe, melyeket a mustár aktivál. Ezek a sejtek kifejezték a TRPA1-nek nevezett gént, sőt a gént a szódában lévő széndioxid kapcsolta be. Arra a kérdésre, hogy az ember miért fogyaszt olyan ételeket és italokat, melyek a fájdalomérző köröket kapcsolják be, a kutatók nem keresték a választ.
Medipress