Mitől védenek a karotinoidok?
Egy új tanulmány szerint az amerikai nők mindössze harmada követi a zöldség- és gyümölcsbevitelre vonatkozó ajánlásokat, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel elesnek az emlő- és petefészekrák elleni jótékony hatásoktól.
A vitaminok, ásványi anyagok és rostok mellett a zöldségek és gyümölcsök karotinoidokat, egyfajta fitotápanyagot is tartalmaz, ami a kutatások szerint elősegíti a női emlő és petefészek egészségét.
Az America's Phytonutrient Report: Women's Health by Color (Amerikai fitotápanyag jelentés: A női egészség színek szerint) című tanulmány alapján az idősebb nők karotinoid-bevitele a kalóriabevitel eltéréseit beszámítva 20 százalékkal magasabb, mint a fiatalabb nőké. Az előző fitotápanyag jelentés (America's Phytonutrient Report: Quantifying the Gap) azt mutatta ki, hogy az amerikai felnőttek 80 százaléka nem fogyaszt elég fitotápanyagot. Az új tanulmány ehhez hasonlóan arra a következtetésre jutott, hogy a nők megdöbbentően kevés karotinoidot fogyasztanak. A jelentést a világ egyik vezető vitamin és táplálékkiegészítő márkája, a Nutrilite gyártója készítette.
A zöldségek és gyümölcsök élénk színét adó karotinoidok jótékony hatást gyakorolnak az emlő és a petefészek egészségére, illetve az általános egészségi állapotra. A kutatásból az derült ki, hogy bár az összes korosztályba tartozó nő kevés karotinoidban gazdag élelmiszert fogyaszt, a 45 éven felüliek és 45 éven aluliak összehasonlítása azt mutatja, hogy a 45 éven aluli nők esetében nagyobb a „karotinoidhiány”.
„Ez egy sajnálatos jelenségre világít rá, arra, hogy a fiatalabb nők elesnek a karotinoidokban gazdag élelmiszerek egészségügyi előnyeitől, miközben az idősebb nők többet fogyasztanak ezekből a tápanyagokból” – nyilatkozta Keith Randolph, a Nutrilite kutatója.
A rákellenes táplálkozás alapszabályai |
Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsük el! A rákellenes tálálkozás alapelvei |
(Medipress)