A kevés tesztoszteron egyenlő a korai halálozással?

Medipress
megjelent:

A férfiak alacsony tesztoszteronszintje növeli a szívbetegség és más betegségek miatti korai halálozás kockázatát – olvasható a Heart október 20-i számában.

A Hallamshire Királyi Kórház (Sheffield, Egyesült Királyság) munkatársai szerint még a tesztoszteron alsó határértéke is kockázatot jelent, pedig a tudomány jelenlegi álláspontja szerint éppen a tesztoszteron hormon játszik közre a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában.

A tanulmány 930 szívkoszorúér-betegségben szenvedő férfira terjedt ki, akik utánkövetése mintegy hét évig tartott. A tanulmány kezdetekor mintegy negyedüknél regisztráltak alacsony tesztoszteron-szintet. A vizsgálati időszakban ez utóbbi csoport halálozási aránya 20 százalék volt, szemben a normál hormonszinttel rendelkezők 12 százalékával.

Miután statisztikailag a többi lehetséges rizikófaktort is elemezték (kor, társbetegségek, dohányzás, testsúly), a tesztoszteronszint független kockázati tényezőnek bizonyult. Kevin Channer és munkatársai megállapították továbbá, hogy kevésbé a magas, inkább az alacsony tesztoszteronszint hozható kapcsolatba az elhízással, a magas vérzsírral, és a cukorbetegséggel, melyek mind a szívbetegség kockázati tényezői.

A szerzők az alacsony tesztoszteronszintű férfiak esetén megfontolandónak tartják hormonpótló kezelés bevezetését.

Medipress

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.