Mentőt hívjak, ügyeletre menjek vagy a házi orvosomhoz?

szerző: Dr. Olasz Katalin - interambulance.hu
megjelent:

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk. Ebben segíthet eligazodni az alábbi tájékoztató.

Az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni telefonon (104-es hívószám, ingyen hívható), ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, a beteg nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte, zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön- illetve közveszélyes.

A híváskor meg kell adni a pontos helyszínt, leírni saját szavaival a tapasztalt tüneteket, eseményt. Meg kell adni egy telefonos elérhetőséget, amennyiben a mentőnek a cím feltalálásával kapcsolatosan nehézsége akad, tudják azt pontosítani. Időt nyerhetnek, ha egy hozzátartozó, szomszéd az utcán vár a kiérkező autóra és a pontos helyszínre kíséri a Kollégákat. Ha az udvarban kutya van, azt zárják el, mert az állatok megérzik a stresszhelyzetet és még az egyéként békés jószág is támadhat.

Orvosi ügyelet

Hívjuk a házi orvosi ügyeletet (településenként, kerületenként változó telefonszám, helyi tarifával hívható), ha új keletű tünet lépett fel, amely azonban az életet nem veszélyezteti. Az orvos az ügyelet ambulanciáján és indokolt esetben a helyszínen a rendelkezésre álló eszközökkel látja el a beteget, vagy ha úgy ítéli meg, beutalja a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára.

Az ügyelet nem szállít beteget. Röntgengép nem áll rendelkezésükre így a sérülések, törések vizsgálata, valamint látlelet kiadása minden esetben ügyeletes baleseti kórházi ambulancián történik. Ezen ambulanciákra beutaló nem szükséges.

Az orvosi ügyelet nem éjjeli házi orvos. Így igazolás kiadására, táppénzbe vételre nem jogosult, rendszeresen szedett gyógyszereket is csak abban az esetben írhat fel, ha a beteg annak szedését friss ambuláns lappal, zárójelentéssel igazolja. Nem adhat ki beutalót, sem vizsgálatkérő lapot.

Esetenként az ügyeleti váróban illetve a házhoz hívásoknál is várakozni kell, mert a betegeket panaszaiknak megfelelő sorrendben látják el, de mindent megtesznek, hogy a várakozók minél hamarabb ellátást kapjanak.

Házi orvos

Keressük házi orvosunkat új keletű, de nem életet veszélyeztető, valamint korábban kezdődött tüneteinkkel. Hatáskörébe tartozik a teljes körű kivizsgálás, szakambulanciákra való beutalás, idült betegségeknél kórházi elhelyezés. Itt írják fel rendszeresen szedett gyógyszereinket is, véleményt adnak műtéti - és munkaalkalmasságra, jogosítványhoz. Házi orvosi feladat a táppénzbe vétel is.

Ha egy tünet kapcsán mégis bizonytalanok, hol kaphatnak segítséget, kérjen felvilágosítást.

(Dr. Olasz Katalin - interambulance.hu)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.