Az alkohol nem segít az emésztésben - Kutatás

MTI
megjelent:

Az alkohol nem segít a túlságosan nehéz ételek emésztésében, de legalább nem is káros a gyomornak. A zürichi egyetem kutatóinak vizsgálata során húsz résztvevő két napon át fogyasztott meglehetősen tartalmas sajtfondüt.

A résztvevők egyik fele bort, másik fele fekete teát fogyasztott hozzá. Később pálinkával, illetve vízzel kínálták őket. A vizsgált csoport 23 és 58 év közöttiekből, tizennégy férfiból és hat nőből állt.

Az eredmények szerint az alkoholt fogyasztók sokkal lassabban emésztették meg fondüjüket, mint a teaivók. Pozitívumként viszont a kutatók elkönyvelhették, hogy a bort és pálinkát ivóknál nem jelentkeztek olyan kellemetlen tünetek, mint a puffadás és a gyomorégés.

A vizsgálat eredménye szerint tehát az egészséges emberek az általuk választott bármilyen italt nyugodtan fogyaszthatják étkezéskor anélkül, hogy emésztési problémák miatt kelljen aggódniuk.

A tudósok csak olyan egészséges embereket választottak, akik nem fogyasztanak túl sok alkoholt. A kutatás eredményeit összefoglaló tanulmány a British Medical Journal című szaklapban jelent meg szerdán.

(MTI)

Cikkajánló

Karácsonyi ételeink
Karácsonyi ételeink

Újragondolva egészségesebb verzióban.

Feledékenység
Feledékenység

Mi okozhatja még demencián kívül?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
Kardioközpont - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró

Segítség