A dohányzás öt évvel csökkenti az élethosszt

Medipress
megjelent:

Az amerikai Journal of the National Cancer Institute szakfolyóiratban megjelent halandósági kockázatot ábrázoló táblázat szerint a dohányzás közel öt évvel csökkenti a várható élettartamot.

„A dohányzás olyan hatást gyakorol a halálozás esélyére, mintha hozzáadnánk 5-10 évet az életkorhoz” – állítja a tanulmány. „Mind a férfiak, mind a nők esetében a dohányzás közel annyival növeli a halálozási kockázatot, mintha öt évet hozzáadnánk az életkorhoz.”

Az elemzést a különböző intézményektől, például az Amerikai Rák Társaságtól és az Egészségügyi Statisztikák Országos Központjától bekért halálozási és egészségügyi kockázat statisztikák alapján készítették, amelyeket tízéves kockázati táblákba rendeztek.

Segít megértetni a betegekkel a kockázatot

„Például egy 55 éves dohányzó férfinak körülbelül ugyanannyi az esélye, hogy 10 éven belül meghal, mint egy 65 éves nem dohányzónak” – állítják a tanulmány szerzői. Azok között a nők között, akik sosem dohányoztak, a 10 éven belüli halálozás kockázata mellrák és szívbetegség okozta halál tekintetében 60 éves korig hasonlónak mutatkozott, e fölött pedig a szívbetegség volt a fő halálok. „A dohányzó nők esetében azonban annak az esélye, hogy szívbetegségben vagy tüdőrákban halnak meg, meghaladja a mellrák okozta halál veszélyét 40 éves kortól kezdődően.”

A vizsgálatot, amelynek célja, hogy segítse az orvosokat a dohányzás kockázatainak megismertetésében, Lisa Schwartz, a Veteránügyi Minisztérium vermonti egészségügyi központjának munkatársa vezette.

„Reméljük, hogy ilyen egyszerű diagrammok meg fogják könnyíteni az orvos-beteg párbeszédet a betegségek kockázatával kapcsolatban, és segítik az embereket annak megértésében, hogy hová kell összpontosítaniuk a kockázat visszaszorítására irányuló törekvéseiket” – írták a szerzők.

(Medipress)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
A dohányzás számos betegséghez és különféle egészségkárosodáshoz vezet, és a test szinte minden szervét károsítja.
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.