Úti patika - Mit vigyen magával utazásra, nyaralásra?

Dr. Lajtos Melinda
szerző: Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta frissítve:

Ha valaki kisebb-nagyobb utazásra készül, érdemes szem előtt tartani, hogy egy jól összeállított úti patika aranyat ér baj esetén. Különösen igaz ez akkor, ha külföldre utazunk, ahol sokan nehezebben ismerik ki magunkat, drágábbak lehetnek az ellátások és a gyógyszerek is.

Mielőtt az úti patikánkat összeállítjuk, érdemes megfontolni az utasbiztosítás kötését, illetve megújítani Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat. Akármikor előfordulhat ugyanis olyan helyzet, amit az otthonról magunkkal vitt gyógyszerek nem oldanak meg, és orvosi ellátásra van szükség.

Szempontok az úti patika összeállításához

Az egészségügyi csomag összeállításakor és az utazásra való felkészüléskor fontos figyelembe venni, hogy az adott országban milyen veszélyek leselkedhetnek ránk (pl. endémiás fertőző betegségek), hogy milyen védőoltásokat ajánlanak az adott országra, valamint azt, hogy utazik-e velünk gyermek.

Nem mindegy az sem, hogy „csak” a szomszédos országokba, az EU-ba, vagy egzotikus helyekre utazunk-e. Érdeklődjön utána, hogy az adott országban milyen az egészségügyi ellátás elérhetősége. Jó tudni, hogy az EU-ban legtöbb helyen a magyar vényeket is elfogadják a patikák.

Ha aktívabb, sportosabb utazást tervezünk, kötszerre, fertőtlenítőszerre is gondoljunk.

Mindig vegyünk figyelembe magunk és családtagjaink gyógyszerérzékenységét is! Senkinek ne adjunk be olyan gyógyszert, amelyre érzékeny!

Mi legyen az egészségügyi csomagban?

Krónikus betegségére/betegségeire rendszeresen szedett/alkalmazott gyógyszereiből feltétlenül készítsen be elegendő mennyiséget. Ez a legfontosabb tétel a csomagban. Vérnyomáscsökkentőjét, antidiabetikus szereit és/vagy inzulinját, szívgyógyszereit, vérhigítóját, antiepileptikumát, hormongyógyszereit (pl. pajzsmirigybetegek számára) stb. semmiképp se hagyja otthon! Ezek vényköteles gyógyszerek, időben írassa fel orvosával. Ha ismert a magasvérnyomása, jó ha csomagol sürgősségi vérnyomáscsökkentőt is, hatékony, és önállóan is biztonsággal alkalmazható a kaptopril hatóanyagú készítmény.

Baleset esetére: kötszert, ragtapaszt, fertőtlenítőszert (povidon-jód komplex, vagy jódérzékenység esetén oktenidin és fenoxietanol tartalmú sprayk, amik gyerekeknek is kiválóak), égésre való szert (spray vagy kenőcs formában), rugalmas pólyát, csipeszt és ollót, esetleg húzódásokra való izomlazító krémet, izomgörcs esetére magnéziumtablettát készítsen be.

Allergia esetére: a vény nélkül kapható antiallergiás szerek (antihisztaminok) nagyon jó szolgálatot tehetnek. Kapható csepp formátumban is, így gyerekeknek is adható, ha szükséges. Ha ismert anafilaxiás reakció a kórtörténetében (különböző ételallergiák, pl. mogyoró, tengergyümölcse, csípések stb.), akkor ne felejtse otthon az EpiPenjét sem!

Megfázás esetére: lázmérő, lázcsillapító, C-vitamin és D-vitamin, torokfertőtlenítő pasztilla, gyógytea (kamilla), orrcsepp, köptető, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő tartalmú készítmény, vagy megfázás elleni forró italpor is jó ha van nálunk.

Fájdalomcsillapító: olyan gyógyszert érdemes vinni, amely többféle problémára (fejfájás, torokfájás, fogfájás, izom- és ízületi fájdalmak stb.) is jó. Ilyenek pl. a paracetamol és diclofenac tartalmúak.

Görcsoldó: menstruációs fájdalomra, vagy egyéb, hasi görcsre is kiváló a vény nélkül kapható drotaverine hatóanyag.

Hasmenés esetére: hasmenés elleni gyógyszerek közül rendelkezésre állnak a bélmotilitást csökkentő "hasfogók", a széntabletta, illetve ajánlatosak ilyenkor a különböző probiotikus készítmények, amelyek helyreállítják a bélflórát.

Hányinger- és hányás elleni szer: a legbiztosabb a B6-vitamin, esetleg szóba jöhet még a daedalon.

Székrekedés elleni szer: pl. glicerintartalmú végbélkúp, gyógyteák, de több székrekedés elleni, vény nélkül kapható szer is hatékony.

Emésztést segítő, felfújódás elleni szereket is pakolhat, ha gyakran vannak emésztési problémái.

Napvédő krém: magas faktorszámú naptej, napozás utáni krém és napégés esetére való panthenol tartalmú készítmény, Aloe Vera spray, százlevelű rózsa kivonat.

Rovarcsípés esetére hasznosak az antihisztaminos készítmények, de a gélek, gyógynövényes hűsítő készítmények is ugyanolyan jók. Amennyiben Önnek ismert rovarcsípés-allergiája van, akkor mindig magánál kell hordania az előretöltött adrenalintartalmú önadagoló „tollat”, EpiPenjét, amit csípés esetén alkalmaznia kell.

Kézfertőtlenítő kendő vagy gél, spray se maradjon ki a csomagból.

Nők számára felfázás esetére hasznos, ha tőzegáfonya készítmény, vagy medveszőlőlevél, esetleg D-mannóz por van nálunk. A tőzegáfonya vagy a D-mannóz gyermekeknek is adható. Javasolható hüvelyi tejsavas, probiotikus szer, vagy gombaellenes készítmény bekészítése is, főleg, ha meleg vizes fürdőkben, vagy idegen mosdók használatakor gyakran felborul a hüvelyflórájuk.

A teljes útipatika kiválóan összeállítható megbízható vény nélküli szerekből, leszámítva a krónikus betegségekre rendszeresen szedett gyógyszereket. Ha elbizonytalanodna az összeállításban, kérje ki kezelőorvosa segítségét.

Betegség esetén, ha az utazás nem elhalasztható (pl. kötelező üzleti út), abban az esetben ne hagyja abba az esetlegesen felírt gyógyszere szedését, szedje végig azt!

Hasznos tanácsok

Érdemes egy listát írnunk utazás előtt! Kérjük gyógyszerészünk, vagy orvosunk segítségét, hogy mindent időben beszerezhessünk. Ha egzotikus országba utazunk, mindenképp tájékozódjunk a kötelező oltásokról, még időben oltassuk be magunkat (előfordulhat, hogy több hétbe telik a védettség kialakulás), és az oltási bizonyítványt vigyük magunkkal az útra.

Elég mindenből annyit vinni, ami az utazásra elég, nem kell teljes dobozzal.

Ügyeljünk arra, hogy úti patikánk a nyaralás ideje alatt minél szárazabb, hűvösebb, fénytől védett helyen, gyermekektől jól elzártan legyen. Egyes gyógyszerek speciális tárolási körülményeket igényelnek. Ne hanyagoljuk el a betegség- és balesetbiztosítást sem, amely komoly segítséget nyújthat a bajban.

Külföldre utazáskor a repülőgépen kérhetnek igazolást arra vonatkozóan, hogy magunknál tarthatjuk-e a nálunk lévő gyógyszereket, erről hivatalos igazolást formanyomtatvány szerint a háziorvos tud kiállítani. Arról bővebben, hogy milyen igazolást kell beszerezni a gyógyszerek szállításához külföldi utazás során (bármilyen járművel is utazik), az OGYÉI honlapján olvashat.

Részletesen Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

Védőoltások a nyaraláshoz

A legkedveltebb nyaralási célpontok - mint Olaszország, Horvátország, Görögország, Bulgária, Törökország, Tunézia és Egyiptom – közepesen, illetve erősen fertőzöttek hepatitis A és B vírussal, helyenként előfordul a hastífusz is. A legnépszerűbb egzotikus célpontok – a Karib-térség, Dél-Amerika, Afrika, Indonézia és Ázsia dél-keleti része – esetében, ezeken a betegségeken túl még a maláriával és sárgalázzal is számolnunk kell. Afrika országaiban és a legtöbb trópusi országban gyakori a hastífusz előfordulása, amely a hepatitis A-hoz hasonló módon terjed.
Kell-e védőoltás a nyaraláshoz? | Nemzetközi Oltóközpont tájékoztató

Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerzőnk: Dr. Lajtos Melinda
Aktualizálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Erdődi Balázs, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.