Tartós védelem a mogyoróallergia ellen

Magyar Orvosi Kamara
megjelent:

Egy új kezelés után négy évvel a gyerekek 70 százaléka tudott mogyorót enni anélkül, hogy allergiás reakcióik lettek volna.

Négy évvel a kezelés befejezése után is védelmet nyújt a mogyoróallergiával szemben egy ausztrál kutatók által kidolgozott új módszer.

A Murdoch Children's Research Institute (MCRI) szakemberei 18 hónapon át adagoltak egy probiotikumot, illetve egy mogyoróban lévő fehérjét a mogyoróval szembeni súlyos túlérzékenységet mutató gyerekeknek.

Egy hónappal a kezelés befejezését követően a gyerekek 80 százaléka, négy évvel később pedig a 70 százalékuk tudott még mindig mogyorót enni mindenfajta allergiás reakció nélkül - számolnak be az eredményről a The Lancet Child & Adolescent Health című gyermekorvosi folyóiratban.

Tovább Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

"A kezelt gyerekek kétharmada továbbra is fogyaszt mogyorót, sőt, több mint a felük rendszeresen fogyaszt mérsékelt vagy kifejezetten nagy adagokat belőle" - nyilatkozta Mimi Tang, az MCRI kutatója. Mimi Tang szerint az orálisan alkalmazható terápia lényege, hogy képes megváltoztatni a szervezetnek egy allergénre adott reakcióját. "A probiotikum az immunrendszerre van hatással, ami azt jelenti, hogy védelemre és toleranciára sarkallja azt, nem pedig allergiás reakcióra" - hangsúlyozta az MCRI kutatója, rámutatva, hogy ez az első alkalom, hogy egy mogyoróallergia elleni kezelés ilyen hosszú távon hatékonynak bizonyult.

A különböző élelmiszerekkel - főleg a mogyoróval - szembeni túlérzékenység hatalmas méreteket öltött az elmúlt néhány évtizedben. Napjainkban világszerte körülbelül 250 millióan küzdenek valamilyen ételallergiával, ez a szám pedig több mint háromszorosa a 20 évvel ezelőtti mutatóknak.

A kutatás során használt probiotikumot Lactobacillus rhamnosusnak hívják, és bizonyos allergiás tünetek megelőzésére használható a készítmény.

Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
A földimogyoró allergia előfordulása különösen kisgyermekek esetében gyakori. Az allergiás tünetek a kismértékű irritációtól egészen az életveszélyes reakcióig terjedhetnek. A panaszokat már közvetlenül a mogyoró fogyasztása után pár perccel tapasztalhatjuk, akár kis mennyiség is súlyos irritációt okozhat.
Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?

(Magyar Orvosi Kamara)

Cikkajánló

Az ételallergia és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Ételallergia
Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.
Hüvelyszárazság
Hüvelyszárazság

Tabuk nélkül a hüvelyszárazságról. (x)

Megfázás
Megfázás

A legjobb a megfázás ellen a megelőzés.

Budai Allergiaközpont - Dr. Sárdi Krisztina, belgyógyász, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Polgár Marianne
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus