Operatív törzs: több mint hetven kórházba, szervezethez szállítottak védőeszközöket

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

Több mint hetven kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezetnek szállítottak védőeszközöket szerdán és csütörtökön - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa.

Kiss Róbert alezredes elmondta: orvosi maszkokat, szájmaszkokat, védőruhákat, védőkesztyűket és arcvédőket szállítottak illetve szállítanak ki.

Beszámolt arról is, hogy megkezdték a munkát a kétszáz gondozottnál több embert ellátó idősotthonokban az intézményparancsnokok, akik felügyelik az intézményeken a járványügyi előírások betartását és a készletgazdálkodás rendjét.

Kiss Róbert tájékoztatása szerint szerdán 870 hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 10 956 van érvényben. Szerdán 22 esetben intézkedtek a hatósági házi karantén szabályait be nem tartókkal szemben, a rendőrség március 12. óta 1545 szabályszegővel szemben intézkedett.

Vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség

A kijárási korlátozások szabályait megszegőkkel szemben szerdán 457 esetben intézkedtek a rendőrök, ebből 227-en figyelmeztetést,115-en helyszíni bírságot kaptak, 65 ellen pedig feljelentést tettek. A rendőrség március 28-a óta ellenőrzi a kijárási korlátozások betartását, azóta 46 686 intézkedésre volt szükség.

Egy kérdésre válaszolva elmondta: a gyermek és különélő szülője közötti kapcsolattartási jogot a kijárási korlátozás nem érinti, ennek "szóbeli közlését" elfogadják alapos indoknak a rendőrök az ellenőrzéskor.

Kiss Róbert elmondta azt is, hogy vidéken a védelmi intézkedések új szabályait ellenőrzi a rendőrség, szerdán 59 esetben kellett intézkedniük, ebből 37 volt figyelmeztetés, 9 helyszíni bírság, 13 pedig feljelentés.

Elmondta azt is, 331-re emelkedett a járványüggyel kapcsolatos büntetőeljárások száma: rémhírterjesztés miatt 83, közveszéllyel fenyegetés miatt 27, csalás miatt 104, járványügyi szabályszegés miatt 20 büntetőeljárás indult, a gyanúsítottak száma 62.

Több napja jelentősen csökken a fertőződések száma

Müller Cecília közölte: az elmúlt 24 órában 39 új esetet regisztráltak, tízzel nőtt a halálos áldozatok száma, a 3150 igazolt esetből 1966 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, akiknek mintegy felét kórházban kezelik. Jelentősen - 801-re - emelkedett a gyógyultak száma - tette hozzá.

Az országos tisztifőorvos értékelése szerint ez bizakodásra ad okot, az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak. "Úgy tűnik, hogy elindult a megbetegedések és fertőződések számának csökkenése" - mondta.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a vidéki strandok és fürdőhelyek szabadtéri részei megnyithattak. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hatósági engedély és helyszíni szemle birtokában lehet a strandokat és a természetes fürdőhelyeket újranyitni.

Hangsúlyozta: ezeken a helyeken is be kell tartani a személyi távolságot, a medencéknél ez egy emberre négy négyzetméter vízfelületet jelent. A meghatározott számú fürdővendég beengedéséről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia - emelte ki.

Müller Cecília kitért arra is, hogy a zuhanyozókat, öltözőket és egyéb kiszolgáló helyiségeket akkor is lehet használni, ha a strandhoz tartozó épületben vannak, de ezeket gyakrabban, óránként, a beléptetéshez használt karórát pedig minden használat után fertőtleníteni kell.

Kiemelte: aki beteg vagy valamilyen bőrbajban szenved, az ne menjen strandra, és a medencehasználat előtti és utáni zuhanyozás is mindenképpen szükséges.

(Koronavírus Sajtóközpont/MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.