Nem jár táppénz a sárga vagy piros besorolású országokból hazatérőknek

Koronavírus Sajtóközpont
megjelent:

A járvány elleni védekezés érdekében a beutazási korlátozásokkal összefüggésben újabb szigorításra kerül sor. Mostantól nem minősül keresőképtelennek az, akinél a járvány szempontjából kockázatos, tehát sárga vagy piros besorolású országból való hazatérése után Magyarország területére történő beutazáskor hatósági házi karantént rendeltek el.

Értelemszerűen így táppénzre sem lesz jogosult a 14 napos hatósági házi karantén alatt - ezt tartalmazza a most megjelent kormányrendelet-módosítás. Ez egyszerre szolgálja a járvány elleni egészségügyi és gazdasági védekezést, hiszen a fertőzésveszélyes országokban nyaralás kockázatát és felelősségét ezennel teljes mértékben az egyén viseli.

A karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie

Aki tehát sárga vagy piros besorolású országban tervez külföldi nyaralást, annak hazatérése után nem csak a 14 napos hatósági házi karanténnal kell számolnia, hanem azzal is, hogy az alatt nem kaphat táppénzt, a karanténban töltött idejét szabadsága terhére vagy fizetetlen szabadságként kell eltöltenie.

Abban az esetben, ha szeretne mentesülni a hatósági házi karantén alól, akkor saját költségére PCR-tesztet végeztethet el. Ha a PCR-teszt alapján kiderül, hogy valóban koronavírus-fertőzött, az esetben viszont már keresőképtelennek minősül és kaphat táppénzt. Ez esetben a már igazolt koronavírus-fertőzés betegségről beszélünk, és a járványügyi hatóság emiatt rendeli el a házi karantént.

térkép

Természetesen azokat továbbra is keresőképtelennek nyilváníthatja az orvos és táppénz is jár nekik, akiknél a hatósági házi karantént a járványügyi hatóság kontaktkutatás során – tehát nem sárga vagy piros besorolású országból való hazautazással összefüggésben - rendeli el.

A beutazási korlátozások célja, hogy megakadályozzák a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását, így a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük. A nyaralást tervezőknek továbbra is elsősorban a belföldi nyaralást javasolják.

(Koronavírus Sajtóközpont)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.