2009 perc az újraélesztés új világrekordja

MTI
megjelent:

Vasárnap reggeltől 2009 perc a felnőtt alapszintű egyszemélyes újraélesztés hivatalos világrekordja, amelyet a Debreceni Egyetem Főiskolai karának hallgatói és tanárai állítottak fel - közölte Bíró Péter, a kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke Nyíregyházán.

A mentőtiszthallgatók és oktatóik a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által eddig tartott 24 órás Guinness-világrekordot döntötték meg.

A 33 órán és 29 percen át tartó kísérletben a Vöröskereszt szakembereivel együtt mintegy ötvenen vettek részt; a rekord vasárnap reggel hat óra öt perckor született meg, amelyet Sebestyén István, a magyarországi rekordok regisztrátora is hitelesített – mondta Bíró Péter.

Az újraélesztés gyakorlására kifejlesztett bábu fölött 10-20 percenként váltották egymást az életmentők, akik sorozatonként 30 mellkaskompressziót és 2 befúvásos lélegeztetést végeztek el a bábun.

"A kísérlettel párhuzamosan immár tizenötödik alkalommal megrendeztük a 2009 perces dátumfocit is, amelyre összesen 22 csapat nevezett, a két eseményre pedig körülbelül nyolcszázan voltak kíváncsiak" – tette hozzá a hallgatói önkormányzat elnöke.

A rendezvénnyel a szervezők a figyelmet szeretnék felhívni az elsősegélynyújtás fontosságára, illetve arra, hogy az alapszintű újraélesztés bárki számára könnyedén elsajátítható.

(MTI)

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.