Higiénia és biztonságos utazás

WEBBeteg/NÉBIH
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos frissítve:

Egy-egy utazás alkalmával a különböző baktériumok vagy vírusok által okozott hasmenés és hányás a leggyakoribb megbetegedések egyike. Érdemes néhány szabályt betartani a nyaralás alatt, különösen külföldi utazások során.

A téma cikkei

6/1 A hosszú utazás egészségügyi kockázata
6/2 Reflux és utazás - Hasznos tippek
6/3 Utazás kisbabákkal, gyerekekkel
6/4 Utazás diabétesszel
6/5 Higiénia és biztonságos utazás
6/6 Utazók betegsége

A tiszta kéz szerepe

A gyomorrontást, ételmérgezést baktériumok vagy vírusok okozhatják. Ezek az ételre és szervezetünkbe szennyezett kézzel is bekerülhetnek, amit alapos kézmosással megelőzhetünk. Csak tiszta kézzel nyúljon ételhez, vagy szalvétával fogja azt meg.

Útközben gyakran előfordulhat, hogy nem állnak rendelkezésre az otthon megszokott higiénés körülmények. Ha nincs folyó víz ott, ahol enni szeretnénk, nem megfelelő az evőeszközök tisztasága, vagy csak a mindig kíváncsi gyerekünk nyúlt hozzá megint valamihez, amihez nem lett volna szabad, akkor is meg kell oldani a kézfertőtlenítést. Ilyen helyzetekre érdemes a poggyászok között egy olyan csomagot is rendszeresíteni, amely nedves törlőt, kézfertőtlenítő kendőt vagy szappant tartalmaz.

Bizalmatlanság a csapvízzel

Az utazók hasmenését okozó baktériumok és vírusok gyakran csapvízzel kerülnek be a gyanútlan turisták szervezetébe. Ha megoldható, praktikus becsomagolni egy vízforralót vagy vízfertőtlenítőt.

Ha kétségek merülnek fel a vízminőséget illetően, akkor ivásra és főzésre is ajánlott a palackozott víz vásárlása. Érdemes egyes bárokban, éttermekben a jégkockát szintén mellőzni, mert annak a tisztaságát sem lehet ellenőrizni. Rossz higiénés körülmények között az evőeszközt is törölje át, az étel tányérral érintkező alsó rétegét ne fogyassza el!

Bizonyos településeken nem biztonságos a csapvizet tisztálkodásra sem használni. Ilyenkor kézmosásra, fogmosásra, vagy az evőeszközök elmosogatására mindenképp használjunk palackozott vizet, de sokszor mosakodásra is tanácsosabb. Macerásnak tűnhet palackozott vízzel mosakodni a nyaralás minden napján, de vannak olyan helyek, ahol az egészség megőrzésének szempontjából nincs más választása az utazónak.

Étkezések utazás közben

Ha az utazó nem válogat az ételek között, akár kórházba is kerülhet súlyos gyomor-bélrendszeri fertőzés miatt. A hasmenés és hányás egyik legfőbb veszélye, hogy jelentős folyadékveszteséggel jár, és növeli a kiszáradás kockázatát.

Megromlik az otthon elkészített étel - Tipikus eset, hogy a kánikulában megtett hosszú vonatozás vagy buszozás alatt előkerül az otthon, még előző nap elkészített rántott hús, amelynek elfogyasztása után az utazást szalmonella okozta hányás és hasmenés miatt meg kell szakítani. A nem megfelelően tárolt, előre elkészített ételek esetén mindig nagyobb a kockázata valamilyen bakteriális vagy vírusos fertőzésnek.

A frissen hőkezelt ételek a legbiztonságosabbak - Érdemes mindig a frissen hőkezelt (forrón tálalt) ételt választani, mert a főzés, a sütés, valamint a forralás elpusztítja a veszélyes mikrobákat. A későbbi langyos tárolás során azonban a mikrobák felszaporodnak, így a több óráig szobahőmérsékleten tárolt készételek jelentik a legnagyobb veszélyt. Egyes árusoknál a vendégek előtt készítik a fogásokat, így biztosak lehetünk abban, hogy nem csak újramelegített ételt kapunk.

Gyümölcsök, zöldségek tiszítása - A gyümölcsök, a zöldségek tisztításánál ajánlott a tiszta vízzel történő öblítés mellett a hámozásra is gondolni, illetve egyes helyeken ezeket is érdemes inkább főve fogyasztani. Ebből következik, hogy az utcai árusoknál vásárolt, előre felszeletelt zöldségekből vagy gyümölcsökből készült saláták vásárlásakor is jobb az óvatosság. A zöldségekre, gyümölcsökre vonatkozó alapszabály: „hámozd meg, főzd meg, vagy hagyd ott”!

Romlandó ételek elkerülése - Érdemes mellőzni a gyorsan romló élelmiszereket, mint a tojás, tejtermékek, kétes frissességű tenger gyümölcsei. Ismeretlen helyen, nagy melegben a tojásból készült ételek, a tejtermékek és egyes tengeri állatok fogyasztása veszélyes lehet. Ne fogyasszon nyers, vagy alig hőkezelt tojást tartalmazó ételt (majonézes termékek, egyes mártások, desszertek). A főtt tojás biztonságos, de a tojásrántotta fogyasztásánál már indokolt az óvatosság. Ne egyen nyers kagylót.

Italokra vonatkozó tanácsok - A palackozott italok, és a sör, bor, tea, kávé általában biztonságosak. Gondoljon azonban arra is, hogy a dobozos italok szájunkhoz érintett fedele szennyezett, fertőzött lehet.

A bizalmatlanság, a betegségektől való félelem nem keseríti meg a finom falatokat, ha a környékbeli lakosoktól, illetve a korábban már ott járt vendégektől tájékozódunk, hogy hol lehet teljes lelki nyugalomban asztalhoz ülni.

Ha az utazó bármilyen változást tapasztal a széklet- és a vizeletürítésének minőségét és mennyiségét illetően, illetve egyéb egészségügyi panaszai támadnak, érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulnia. Addig is a legfontosabb, amire oda kell figyelnie, hogy az elektrolit-háztartás egyensúlyát helyreállítsa a kellő mennyiségű folyadék és ásványi anyag pótlásával.

Teendők, ha megtörtént a baj

Az élelmiszer, víz eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. A tünetek néhány nap alatt csaknem mindig maguktól rendeződnek, gyógyszert szedni nem szükséges, hasmenés elleni tüneti szerek és antibiotikum szedése nem indokolt, sőt késleltethetik a gyógyulást. Amennyiben a tünetek kéthárom nap alatt sem múlnak el, a hasmenés gyakori, vagy véres, valamint hányás és/vagy láz kíséri, orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem lehetséges, az otthonról hozott, orvos által javasolt gyógyszer jól jöhet, szedését meg kell kezdeni.

Hasmenéskor a felerősödött bélmozgások miatt a szervezet vízkiválasztása fokozódik, és a bél vízvisszatartó zavara révén az ásványi anyagok a híg széklettel kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.

Legfontosabb, már az első tünetek megjelenésétől kezdve, a folyamatos folyadék- és sópótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, egyben az elvesztett anyagokat is pótolja szükség esetén a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyen egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszon lassan 1-2 dl-t (két év alatti gyermek esetén 1-1 dl-t). Nagyon hasznos az úgynevezett orális rehidráló oldat készítéséhez használható, patikában vény nélkül kapható ORS por.

Ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, forduljon orvoshoz! Ha külföldön járt és a hazatérés után jelentkeznek a panaszok, ne felejtse el megemlíteni az orvosnak, merre járt, ez ugyanis segítheti a diagnózist és a kezelés hatékonyságát.

Felkészülés az utazás előtt
Már előzetesen tájékozódjon arról, hogy az adott országba beutazáshoz szükséges-e, javasolt-e védőoltás, vagy betegségmegelőző célzattal gyógyszer szedése. A higiéniával és az élelmiszerbiztonsággal összefüggő, ám védőoltással megelőzhető fertőző betegség a tífusz, illetve a hepatitis A. Amennyiben kockázatos országba utazik, érdemes 6 héttel az indulás előtt jelentkeznie az oltásra.
A gyógyszertárban olyan só-keveréket is vásárolhat, mely hasmenés esetén, vízben feloldva segíti a víz- és ásványi anyag utánpótlást. Ezen kívül hasznosak lehetnek a probiotikumok, görcsoldók vagy fájdalom- és lázcsillapítók.

WEBBeteg, forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna

Cikkajánló

Láz, fájdalom?
Láz, fájdalom?

Csillapítsa tüneteit együtt, egyszerűen! (x)

A megfázás szövődményei
A megfázás szövődményei

Mik lehetnek ezek?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csáki Csilla, allergológus, klinikai immunológus
WEBBeteg - Cs. K. fordító és Bak Marianna biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Dr. Szabó Zsuzsanna

Dr. Szabó Zsuzsanna

Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő

Orvoskereső

orvoskereső piktogram
Dr. Szlávik János

Dr. Szlávik János

Infektológus

Budapest