Oropouche-láz

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta megjelent:

Az Oropouche-láz egy elsősorban szúnyogcsípés útján terjedő fertőző megbetegedés, amely Közép- és Dél-Amerika trópusi területein terjed.

Mi az Oropouche-láz?

Az Oropouche egy arbovírus, a Peribunyaviridae család tagja. Az általa okozott megbetegedést először 1955-ben észlelték a trinidadi Oropouche folyó közelében, majd a múlt század vége felé több járvány követte Brazíliában. 2024-ben drámai növekedést mutatott, az előző évi 832 esettel szemben 2024 első félévében több mint 7700 esetet jelentettek Dél-Amerika öt országában: Brazíliában, Bolíviában, Peruban, Kubában és Kolumbiában. A fertőzés 2024-ben első alkalommal járt halálos kimenetellel, egy 21 és egy 24 éves nő hunyt el a fertőzés miatt.

Hogyan terjed a vírus?

Az Oropouche vírus elsősorban egy szúnyogfaj, a Culicoides paraensis csípésével terjed, de a Culex quinquefasciatus szúnyog is részt vehet az átvitelben. Feltehetően az éghajlatváltozás és az erdőirtások is hozzájárultak a vírus fokozott terjedéséhez.

Az Oropouche-láz tünetei, diagnózisa

A tünetek közé tartozik a hirtelen fellépő láz, fejfájás, ízületi merevség, fájdalmak és bizonyos esetekben fényérzékenység, kettős látás, hányinger és tartós hányás. A tünetek 5-7 napig tarthatnak.

Az Oropouche-láz hasonló klinikai tüneteket mutat, mint a gyakoribb és szintén az arbovírusok közé tartozó dengue-láz, ezért fontos az egészségügyi szakemberek által végzett differenciáldiagnózis.

Az Oropouche-fertőzést laboratóriumi teszt igazolja. Jelenleg nem létezik gyorsteszt a kimutatására.

Mennyire veszélyes a betegség?

Ritkán, súlyos esetekben nem fertőző agyhártyagyulladás (aszeptikus meningitis) vagy agyvelőgyulladás (encephalitis) is előfordulhat. A teljes felépülés ezen súlyos esetekben több hétig is eltarthat.

2024-ig a tudományos irodalom nem számolt be az Oropouche-láznak tulajdonítható halálesetekről.

Mindenkinek, aki olyan területen tartózkodik, ahol van esély a szúnyogok által terjesztett fertőzésekre, beleértve az Oropouche-t is, óvintézkedéseket kell tennie a csípések megelőzésére. Ez fokozottan igaz a fennálló betegségekben szenvedőkre, idősekre, kisgyermekekre és terhes nőkre.

Veszélyes a várandós anyákra és gyermekeikre?

Braziliában korábban kilenc terhes nőnél figyeltek meg Oropouche-lázat, közülük kettő elvetélt. Az anyáról a magzatra történő átvitel nem bizonyított, a szakemberek még vizsgálják az összefüggést.

A vetéléseken kívül születési rendellenességekkel is összefüggésbe hozták a kórokozót. A mikrokefáliás újszülötteken végzett vizsgálatok az Oropouche elleni antitestek jelenlétét mutatták ki, bár nem bizonyított még teljesen, hogy a vírus okozta a rendellenességeket.

Létezik kezelés az Oropouche-láz ellen?

Jelenleg nincs specifikus kezelés az Oropouche-lázra, a tennivalók hasonlóak a legtöbb vírusfertőzés esetén javasoltakkal. A pihenés és a folyadékbevitel mellett a tünetek kezelésére fájdalomcsillapítók és lázcsillapító gyógyszerek alkalmazhatók.

Megbetegedés esetén antitestek termelődnek, amelyek védenek a jövőbeli fertőzésekkel szemben, a védettség pontos mértéke és időtartama azonban nem ismert, további megfigyeléseket igényel.

Hogyan előzhető meg a megbetegedés?

Az Oropouche-láz ellen jelenleg nem létezik vakcina, a védekezés egyetlen módja a fertőzést terjesztő szúnyogok csípésének elkerülése.

A szúnyogcsípés útján történő terjedés megelőzésére javasolt intézkedések közé tartozik az otthonok védelme szúnyoghálókkal; a lábakat és karokat fedő ruházat viselése; továbbá DEET, IR3535 vagy icaridin-tartalmú riasztószerek alkalmazása.

Mivel az Oropouche-t terjesztő szúnyogok sokkal kisebbek, mint a legtöbb szúnyogfaj egyedei, a hagyományos szúnyoghálók nem védenek csípéseik ellen. Apróbb szövésű hálót kell használni az épületek ablakain, az ajtókon és az ágy körül.

Forrás: Oropouche fever Q&A (Pan American Health Organization)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Aloe
Aloe

Egy közismert, de alig ismert gyógynövény.

Milyen a jó iskolatáska?
Milyen a jó iskolatáska?

Előzzük meg a hátfájást!

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.