A chikungunya-láz

WEBBeteg összeállítás
frissítve:

A chikungunya-láz egy, az Aedes szúnyogok által terjesztett betegség, amely magas lázzal, fejfájással, hányingerrel, ízületi és izomfájdalmakkal jár. A chikungunya-lázat okozó CHIKV vírus Afrika és Ázsia trópusi területein gyakori.

A chikungunya-láz tünetei

Tünetei alapján a chikungunya-lázat alig lehet megkülönböztetni egy másik trópusi betegségtől, a dengue-láztól. Szemben az utóbbival azonban inkább felnőtteket betegít meg.

A lázmenet jellegzetessége, hogy a fertőzés utáni napokban (egy héten belül) kialakuló láz néhány napon belül csökken, majd 3 nap múlva ismét emelkedésnek indul. A második lázhullámban jellemző a hidegrázás, erős ízületi duzzanat és fájdalom, sőt bőrkiütések is jelentkezhetnek. A láz igen magas, 39°C is lehet.

A betegség csak nagyon ritkán halálos kimenetelű, az esetek többségében a második hullámot követő 3-6 nap múlva megszűnnek a panaszok. Az esetek egy részében azonban a fájdalmak az akut állapot után akár egy évig is fennmaradhatnak.

Védekezés a chikungunya-láz ellen

A chikungunya-láz ellen jelenleg nem létezik hatékony gyógyszer, ugyanakkor 2023 novembertől az Egyesült Államok gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA), 2024 júliusától pedig az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága (EMA) is engedélyezte 18 év felettiek számára az első, egy dózisban beadandó vakcina alkalmazását betegség megelőzéséhez. A vakcina gyermekek számára nem adható, a gyógyszerbiztonsággal kapcsolatos kutatások még folytatódnak.

A megbetegedés ellen alapvetően a szúnyogcsípés elkerülését javasolják a járványügyi szakemberek. A hatóságok szúnyogirtással igyekeznek védekezni a fertőzést terjesztő szúnyogfajok ellen, a lakosságnak pedig szúnyogháló és szúnyogriasztó-szerek használata ajánlott.

A fertőzés alapvetően emberről emberre nem terjed, a beteg csak speciális esetekben fertőzhet meg másokat: pl. vérátömlesztéssel, vagy a várandós nő adhatja tovább magzatának.

További trópusi fertőző betegségek

A fertőzés földrajzi elterjedése

A betegség elnevezését egy szuahéli szóból nyerte, amelynek jelentése: "meggörnyesztő". Bár a XIX. század óta ismert, kórokozóját csak 1952-ben, az afrikai Tanzániában azonosították először. Az 1990-es évek második felében kiterjedt járványokat okozott a Szaharától délre elterülő afrikai területeken, az indiai szubkontinensen, és Délkelet-Ázsiában. 2005-ben és 2006-ban az Indiai-óceánban található francia Le Réunion szigetén robbanásszerűen terjedt el, és Indiában is tartósan jelen volt. Megjelent Közép-Amerikában, elsősorban a Karib-térségben is.

A szúnyogok szaporodásának megfelelően elsősorban az esős évszakban, illetve az azt követő hónapokban a legnagyobb az esély a fertőzésre.

A chikungunya-láz Európába is eljutott (2007-ben Olaszországba, ahol 250 ember betegedett meg, 2010-ben pedig Franciaországban okozott megbetegedéseket), azonban - valószínűleg a számára kedvezőtlen éghajlati viszonyok között - nem volt képes elterjedni.

(WEBBeteg összeállítás - Center for Disease Control and Prevention, Országos Epidemiológiai központ, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.