Utazók hasmenése
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Az utazók hasmenésén az utazás alatti, vagy közvetlenül a hazatérés után kezdődő, fő tünetként hasmenéssel járó betegségeket értjük. Ez az utazókban kialakuló leggyakoribb megbetegedés. A hasmenéshez társulhatnak bizonytalan hasi panaszok, puffadás, erőteljes bélmozgás (bélszelek távozásával), hányinger, hányás, gyakori székürítési inger, láz, gyengeség, fáradékonyság. Néhány kórokozó esetében a hasmenés véres székletürítéssel jár.
Az utazók hasmenése egy héten belül általában kezelés nélkül is gyógyul, az esetek mintegy tizede azonban ennél tovább, akár 4-5 hétig is elhúzódik.
Kockázatok külföldön
A legjelentősebb kockázati tényező az úticél. A fejlődő országokban a leggyakoribb a betegség előfordulása. Az utazók hasmenése fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb korosztályt, főként a "kalandosabb" utazás és időtöltés miatt.
A hasmenéses megbetegedés kórokozói széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz útján jutnak a szervezetbe. Nagy a veszély nem megfelelően kezelt ételek - nyers, vagy félig átsült húsok, halak, tengeri állatok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek - fogyasztása esetén.
Az utazók hasmenésének kóroka nagyon sokféle mikroorganizmus (vírus, baktérium, élősködő) lehet. Enyhe lefolyású betegséget leggyakrabban vírusok és baktériumok, míg a hosszabb, súlyosabb lefolyásúakat többnyire egysejtű élősködők, illetve egyes baktériumok okoznak.
Bélrendszeri fertőzések |
A hasmenést leggyakrabban okozó vírusok a rotavírus, az enteralis adenovírusok, az astro- és coronavírusok és a calicivírusok. Milyen tünetek kísérik a fertőzést, hogyan kezelhető? A fertőzéses eredetű hasmenésekről (bélhurut) részletesen |
A fertőzések megelőzése és kezelése
Az utazáshoz kapcsolódó hasmenéses megbetegedéseknek nagy részét el lehet kerülni néhány egyszerű szabály szem előtt tartásával, még akkor is, ha olyan helyre utazunk, ahol kérdéses a köztisztaság.
Mindenekelőtt tartsuk be az általános higiénés rendet!
Jól átsült, átfőtt ételeket együnk, kerülendő a hidegtálak, tojásos, majonézes ételek, fagylaltok fogyasztása! A nyers zöldségeket, gyümölcsöket csak fertőtlenítő lemosás után fogyasszuk! Az ételek elkészítésével kapcsolatban a jelmondatunk legyen: "Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!"
Biztonsággal fogyaszthatóak a palackozott, illetve a készítés közben felforralt italok. Használjunk palackozott vizet még a fogmosáshoz is!
Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, vihetünk magunkkal fertőtlenítő szereket (Neomagnol tabletta, Solutio iodi alcoholica), melyek segítségével magunk állíthatunk elő kórokozómentes ivóvizet, vagy fertőtleníthetünk gyümölcsöket, eszközöket.
Hasznos lehet a kereskedelmi forgalomban kapható víztisztító készülékek beszerzése is.
A hasmenéssel járó betegségek kezelésekor elsődleges szempont a kiszáradás megelőzése, tehát víz, sók és cukor lehetőleg szájon keresztüli, súlyos esetben infúzió segítségével történő bevitele. Erre a célra előre kicsomagolva kaphatóak a patikákban a sókat és szőlőcukrot tartalmazó, vízben feloldandó készítmények.
Lerövidíthetik a panaszok fennállásának időtartamát a bélflórát támogató probiotikumok is.
Súlyos esetekben az adott kórokozótól függően antibiotikummal vagy féregellenes szerrel történő kezelés indokolt, amit a diagnózis felállítása után orvos írhat fel.
Gyógyszerek megelőzési céllal történő szedése a legtöbb esetben nem javallt, ne szedjen be indokolatlan esetben gyulladáscsökkentőt, antibiotikumot. Bizonyos bélrendszert támogató készítmények azonban mindenkinek ajánlhatóak, egyes speciális esetekben (krónikus betegségekben szenvedők, immunhiányos betegek, szívbetegek) pedig a kezelőorvos jóváhagyásával megfontolható más gyógyszerek alkalmazása is az utazás ideje alatt.
Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos