Az elhízás a cumisüveggel kezdődik

Független Hírügynökség
megjelent:

A felnőttkori elhízást okozhatják olyan vegyi anyagok is, amelyeknek az ember csecsemő korában van kitéve. Ilyen anyagokat tartalmaznak például a cumisüvegek vagy más műanyag konyhai edények. Az elhízásról folyó genfi európai kongresszuson három egymástól független tanulmányt is ismertettek erről.

Az egyik amerikai tanulmány azt találta, hogy ha nőstény egerek biszfenol A-nak voltak kitéve (a műanyag cumisüvegek és ételtartó dobozok szokásos adalékanyaga), akkor a kölykeik felnőtt korukra elhíztak. Ez akkor is így volt, ha ugyanannyi ételt kaptak, és ugyanannyit mozogtak, mint azok a társaik, akiknek az anyja nem volt kitéve biszfenol A-nak.

Egy másik kísérlet szerint ha vemhes egerek perfluoroktánsavval érintkeztek, akkor a kölykök szokatlan kis súllyal születtek, de felnőtt korukra túlsúlyosakká váltak.

A Tributilin
Ezzel a vegyülettel teszik zsírállóvá a mikrózható pattogatott kukorica zacskóját, de megtalálható bizonyos teflonbevonatokon is.

A harmadik kísérletben tributilinnak tették ki a vemhes egereket. Ekkor is kövérek lettek az utódok, mire felnőttek.

A kutatók szerint a kísérletek azt mutatják, hogy bizonyos anyagok a csecsemőkori fejlődés szakaszában fontosabb szerepet játszanak, mint a felnőtt korban, és visszafordíthatatlanul képesek beleavatkozni azokba az élettani folyamatokba, amelyek a kóros elhízáshoz vezetnek.

Ha az egérkísérletek eredményei az emberekre is igazaknak bizonyulnak, akkor az elhízás elleni küzdelem súlypontja áttevődhet a felnőttkori diétázásról a csecsemőkori megelőzésre.

(FH)

Cikkajánló

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram

Dr. Augusztin Gábor

Obezitológus

Kecskemét