Egészségügyi kockázatokkal járhat a népszerű testsúlycsökkentő online beszerzése

Pécsi Tudományegyetem
megjelent:

Pénzük elvesztése mellett súlyos egészségkárosodást kockáztatnak azok, akik interneten szerzik be a testsúlycsökkentő hatásuk miatt hiánycikknek számító szemaglutid hatóanyagú szereket, állapították meg a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kara és a Kaliforniai Egyetem kutatói a rangos Amerikai Orvosi Szövetség JAMA Network Open című folyóiratában publikált tanulmányukban.

A PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézetének digitális egészségügyi kutatócsoportja és amerikai kutatótársaik a Google és a Bing keresési listáin magas helyezést elérő, népszerű weboldalakat vizsgálták, és próbavásárlásokat folytattak. Majdnem minden második (42%) szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és az általuk árult termékek komoly egészségkárosító hatással bírhatnak szennyezettségük, illetve a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt – mutatták ki a pécsi és San Diego-i nemzetközi kutatócsoport tagjai. Mindez komoly közegészségügyi kockázatot jelent, hiszen az eredetileg a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszereket rengetegen használják fogyás céljából, ám azok nem megfelelően adagolva, illetve nem megfelelő minőségben maradandó károsodást okozhatnak.

Jobban járunk, ha csak a pénzünk bánja

A legnépszerűbb szemaglutid alapú gyógyszer évek óta hiánycikknek számít, sokszor a valóban rászorulók sem jutnak hozzá, és a kutatók megállapítása alapján az ezt kínáló weboldalak a vásárlók lehúzására specializálódnak. Más a helyzet a másolatokat kínáló illegális oldalakkal, ahonnan az esetek többségében valóban be lehet szerezni a hatószert, ám ez még több veszéllyel jár.

Ahogy arra a termékek tesztelése során fény derült, a bennük található hatóanyag tisztasága lényegesen elmarad az elvárttól, mennyisége viszont akár 39%-kal meghaladhatja a várt dózist, ami a túladagolás veszélyét hordozza magában. Mindez azért fontos, mert a szemaglutid már az orvosilag jóváhagyott adagolásban is emésztőrendszeri mellékhatásokkal járhat, ennek túllépése pedig nagyon súlyos egészségkárosodást is okozhat. Ahogy arra a tanulmány írói felhívják a figyelmet, az elmúlt időszakban 1500 százalékkal emelkedett meg az Egyesült Államok mérgezéseket kezelő központjaiban a szemaglutiddal kapcsolatos segélyhívások száma.

Magyarországon is hiány van

A receptköteles készítmény iránti fokozott kereslet Magyarországon is érezhető. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyógyszerforgalmi adatai alapján 2024 júliusában országszerte 31585 készítményt adtak el. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) gyógyszerhiányra vonatkozó adatai alapján a megnövekedett igény miatt 2024. július 18-tól egyes készítmények hiánya tapasztalható, amely előrejelzések szerint egészen 2024. november 15-ig eltarthat.

Dr Ashraf Amir Reza, dr. Fittler András és dr. Vida Róbert, a PTE GYTK gyógyszerész végzettségű oktató-kutató munkatársaifokozottan felhívják a lakosság figyelmét, hogy gyógyszert csak hatósági engedéllyel rendelkező gyógyszertárból szerezzenek be, valamint csak gyógyszerészük és orvosuk tanácsai mentén alkalmazzák gyógyszereiket.

Tovább Fogyás gyógyszerrel - Lehet-e fogyni életmódváltás nélkül?

(Pécsi Tudományegyetem)

Cikkajánló

Erős törzsizmok
Erős törzsizmok

A végtagok megfelelő erejéhez is szükségesek.

Testsúlycsökkentő
Testsúlycsökkentő

Kockázatos a szemaglutid-szerek online vásárlása.

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Érközpont és WEBBeteg - Dr. Antal Szilvia, érsebész és Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.