Ha szerepel az étlapon kalóriatáblázat, kevesebb az elhízott gyerek
A koszorúér-betegség kockázati tényezői közül sikerült lényegesen csökkenteni a dohányzás gyakoriságát, de ezt a kedvező hatást ellensúlyozza az elhízás, amely lassan és visszafordíthatatlanul minden korosztályban növekszik.
A súlytöbblet is kockázati tényező: az elhízottaknak emelkedik a vérnyomása, közöttük sokkal több lesz cukorbeteg, és a túlsúly cipelése megterheli az ízületeket is. Óriási gond, hogy a kövér gyerekek száma is rohamosan nő.
Több amerikai szövetségi államban és nagyvárosban már nem csak a divatos vendéglőkben, hanem gyorséttermekben is kötelező feltüntetni az egyes fogások kalóriaértékét, sőt néhol a zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalmát is. Pooja S.
Tandon és munkatársai most olyan tanulmányról számoltak be a Pedatrics folyóiratban, amely azt vizsgálta, hogy mennyire veszik figyelembe az amerikai szülők a 3-6 éves gyermekeiknek rendelt ételek kalóriatartalmát a gyorséttermekben.
A szülők a McDonald''s étlapját tanulmányozhatták, de úgy, hogy a csoport fele olyan étlapot kapott, amelyen az ételek képei mellett nem csak az árat, hanem a kalóriatartalmat is föltüntették.
A kutatók azt is figyelembe vették, hogy az apa vagy az anya döntött a gyermeknek szánt étel kiválasztásában; vizsgálati szempont volt a szülők iskolázottsága, sőt az is, hogy mennyi volt a testsúlyuk.
Segítség a fogyókúrához |
Egyértelműen kiderült, hogy azok a szülők, akik az étlapon nem csak az ennivaló képét és árát, hanem a kalóriaértékét is láthatták, 102 kalóriával kisebb tápértékű, vagyis kevésbé hizlaló ételeket választottak gyermeküknek, mint a szokványos étlap alapján döntő felnőttek.
A szakemberek szerint a legjobb döntést akkor tudnák meghozni a szülők, ha egy korábbi, felnőtteken végzett tanulmány eredményei alapján az étel kalóriatartalma mellett azt is feltüntetnék, hogy mennyi az egészséges élethez és a növekedéshez szükséges napi optimális kalóriafogyasztás.
(MTI)