Halolajjal a magas koleszterinszint ellen

Medipress
megjelent:

Az elhízással, magas vérnyomással, magas vérzsír illetve triglicerid szinttel, és magas vérnyomással járó metabolikus szindrómában szenvedő emberek számára egy új tanulmány szerint a telített zsírokban szegény, összetett szénhidrátokban gazdag étrend halolajjal történő kibővítése lehet a megoldás.

„Ha omega-3 zsírsavat adunk egy szénhidrátokban gazdag, zsírszegény étrendhez, megelőzhetjük a szénhidrátdús étrend a vérzsírokra vonatkozó hosszú távú, negatív hatását” – számolt be a Journal of Nutrition szaklap szeptemberi számában közzétett tanulmány vezetője, Dr. Jose Lopez-Miranda, a Cordobai Egyetem orvosprofesszora.

Lopez-Miranda munkatársaival 117 metabolikus szindrómában szenvedő személyt vizsgált. Az alanyokat négy étrend valamelyikére fogták 12 hétig. Az egyik étrend zsírdús/telített zsírokban gazdag, a másik zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag, a harmadik alacsony zsírtartalmú és összetett szénhidrátokban gazdag, a negyedik pedig alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel bővítve. A négy étrend körülbelül ugyanannyi kalóriát tartalmazott.

A kutatók étkezés előtt és után vérvizsgálattal ellenőrizték a vérzsírok szintjét. A kísérlet elején az összes résztvevő hasonló étkezés utáni vérzsír reakciókat adott. A három hónapos kutatás végén azonban a zsírdús/egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag illetve az alacsony zsírtartalmú és komplex szénhidrátokban gazdag, halolaj kiegészítővel kibővített étrenden élők jobb válaszokat adtak. A kutatók úgy vélik, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavak (ilyenek találhatók a halolajban is) hozzáadása segíthet visszaszorítani a zsírdús, komplex szénhidrátokban gazdag étrend hosszú távú negatív hatásait a triglicerid-szintre a metabolikus szindrómában szenvedők esetében.

A kísérletben a résztvevők naponta 1,24 gramm (1-2 szabványos kapszulának megfelelő) halolajat kaptak. Tracy L. Nelson, a Colorado Állami Egyetem kutatója szerint a kísérlet azért is különleges, mert a résztvevők önállóan választották meg ételeiket a megadott paraméterek alapján, ahogyan a metabolikus szindrómában szenvedők a való életben is tanácsok szerint táplálkoznának, és csupán egy nagyon reális mennyiségű omega-3 zsírsav hozzáadásával, fogyás nélkül megváltoztathatták (étkezés utáni) triglicerid szintjüket.

Koleszterin: összekoleszterin, HDL, LDL

(Forrás: Medipress)

Cikkajánló

A női ciklus
A női ciklus

Milyen folyamatok zajlanak le?

Cukorbetegség
Cukorbetegség

Lábápolás és szerveink védelme.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító

Segítség

Orvos válaszol

orvos válaszol piktogram
Irinyi-Barta Tünde

Irinyi-Barta Tünde

Okleveles táplálkozástudományi szakember

Orvoskereső

orvoskereső piktogram

Dr. Augusztin Gábor

Obezitológus

Kecskemét