Kutyaürülék - Veszélyes hulladék vagy sem?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
frissítve:

Hazánkban közel 3 millió kutya él, napi szinten mintegy 500 tonna ürülék kerül a kukákba, jobb esetben az elkülönített tárolókba. Veszélyes hulladék vagy sem a kutyaürülék? Hol a megfelelő helye a kutyapiszoknak?

Magyarországon közel 3 millió kutya él, ebből a fővárosban közel 700 ezer: napi szinten közel 500 tonna ürülék keletkezik az ebektől. Ezt a hatalmas mennyiséget el kell tüntetni valamilyen módon. A kertes házakban élők a háztartási hulladékgyűjtőbe teszik, a városi kutyaürülékek nagy része kutyapiszok tároló zacskóba kerül, majd onnan szintén a kommunális hulladékba. Sajnos mindenhol vannak olyan gazdik, akik a parkban vagy a játszótér közelében hagyják a kutyapiszkot, mert nem visznek magukkal zacskót, ez nem éppen környezettudatos magatartás. Szerencsére ők vannak kisebbségben.

Az utcán hagyott ürülék nem csak esztétikai, hanem bizony egészségügyi gond is lehet, a széklettel ugyanis egyes zoonózisok (állatok és emberek között terjedő betegségek) okozhatnak problémát. Ezért ajánlott a lehető leghamarabb összeszedni és a megfelelő helyre helyezni a kutyapiszkot – nyilatkozta portálunknak az egyik kutyaeledel webshop marketing munkatársa, Márton Karolina.

Minek számít a kutyapiszok?

A hivatalos álláspont szerint a kutya ürüléke nem veszélyes hulladéknak minősül, hanem háztartási szerves hulladék, éppen ezért a legtöbb gazdi a kommunális hulladéktárolóba teszi a kutyapiszkot, jobb esetben zacskóba zárva, vagy ha van rá lehetőség, mint például Terézvárosban, akkor az erre a célra kihelyezett kutyaürülék-tárolóba helyezhetik, szintén zacskóba zárva.

Mint az önkormányzat sajtósától, Kovács Ágnestől megtudtuk: kerületszerte több mint száz kutyaürülékgyűjtő szemetes található. Évente több mint 10 millió forintot fordítanak kutyaürülékgyűjtő szemetesek kihelyezésére és karbantartására az önkormányzatnál, hetente háromszor ürítik a tartalmukat, a lakosok pedig ingyen juthatnak hozzá a gyűjtő zacskókhoz a VI. kerületi polgármesteri hivatalban. Egyébként 2022. november 1-től szigorítottak a szabályokon, akkor is bírságot szabhatnak ki, ha a kutyasétáltatónál nincs a kutyaürülék felszedésére alkalmas zacskó.

Veszélyes vagy sem?

A kedvenc állatok ürülékében parazitikus képletek (peték, lárvák, cysták, oocysták) lehetnek, ezek mellett baktériumok is megtalálhatóak a kutya és a macska ürülékében. Ezek egy része bizony veszélyes lehet az emberre nézve.

Gondoljunk a legrosszabbra. Egy gyerek éppen egy fertőzött kutya vagy macska ürüléke mellett homokozik a játszótéren. Ebben az esetben milyen kategória a homokkal keveredett ürülék? Veszélyes vagy sem? Veszélyt jelent a környezetre, a gyerekre vagy sem?

  • Egyes galandférgek (Echinococcus-fajok) pici lárvát tartalmazó petével juthatnak az ember szervezetébe, a lárvák a bélben kelnek ki, átfúrják magukat a bélfalon, és végül a májban kötnek ki, ahol folyadékkal telt tömlőt (cisztát) képeznek. Ez ellen a legjobb kezelés már csak a ciszta műtéti eltávolítása lehet, mert a szokásos féregűzők a cisztába nem jutnak be.
  • Hengeresférgek között is vannak veszélyesek, mint például a Toxocara canis, amely akár 20 centisre is megnőhet, és zsigeri vagy szemet érő betegséget (larva migrans visceralis) okoz. A bőr kissé hasonló elnevezésű (larva migrans cutanea) elváltozásáért a kampóférgek felelősek, ezek között van olyan (Ancylostoma caninum), amelynél a kutya a végleges gazda. Sajnos a féreg lárvái bizonyos esetekben nem kímélik a létfontosságú szerveket sem: megtámadhatják a szívet és az agyat.
  • Vannak olyan férgek, amelyek a szervezeten belül vándorolva eljutnak a légutakba, azt a téves vélekedést okozva, hogy a fertőzés a levegőből érkezett.

Részletesen A Magyarországon előforduló féregfertőzések

A tisztaság fél egészség

kutya, macska

A fertőzés forrása lehet még a személyi higiénia, így a kézmosás elhanyagolása, vagy éppen a nem kellően megmosott zöldség és gyümölcs elfogyasztása. Főleg ez utóbbi esetében még a macskaürüléket sem lehet kizárni, hiszen a szabadon (udvarokban, utcán) élő macskák a kertekben, például a hagyma, a saláta között szeretik a dolgukat elvégezni, ahol könnyen el tudják kaparni az ürüléket.

Aki kellően odafigyel a kutyájára, rendszeresen féregteleníti, illetve tisztán tartja magát, alaposan megmossa a zöldséget-gyümölcsöt, annak nincs mitől tartania – tanácsolta korábbi cikkünkben dr. Németi Balázs toxikológus.

Apropó féregtelenítés. Problémát jelent az is, hogy a legtöbb kutya nincs rendszeresen, legalább negyedévente féregtelenítve – hangsúlyozza a WEBBeteg.hu által megkérdezett állatorvos.

Hol a helye a kutyapiszoknak?

Az egyik olvasónk - aki biológus mérnök - azt írta szerkesztőségünknek, hogy a hulladékok jegyzékéről szóló rendeletben az állati ürülék nincs veszélyes hulladékként megjelölve, ezért legális út lehet, ha a kutyapiszok a háztartási hulladékok közé kerül - abban az esetben, ha nincs lehetőség külön gyűjteni.

A legkörnyezettudatosabb a lebomló kutyaürülékgyűjtő zacskókban való összeszedése, majd a kommunális hulladékok közé helyezése – véli Márton Karolina marketing munkatárs.

Az állattartóknak zárható zacskóba kell tenni az ürüléket, majd - ha van - elkülönített szemetesbe dobni – tanácsolja az állatorvos. A Terézvárosi önkormányzat az erre a célra kihelyezett tárolókat preferálja.

Ilyen is van! Lebomló kutyapiszok zacskó

Az egyszerű nylonból készült ürülékfelszedő zacskók mellett elérhetőek a lebomló anyagból készült termékek. Ezek a zacskók néhány év alatt mérgező anyagok felszabadulása nélkül maradéktalanul eltűnnek a föld színéről. A biológiailag lebomló speciális zacskók 1-5 év alatt teljesen lebomlanak.

Léteznek olyan termékek, amelyeknek még a kartongurigája vagy a csomagolása is újrahasznosított papírból készült.

A legjobb, ha hazai készítésű termékeket választunk, amelyek nem utazzák át a fél világot, mielőtt a polcra kerülnek. Több híres kutyás márka is van már a témában.

Szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg

Cikkajánló

Fürödhetek-e együtt a kutyámmal?

Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
Kutya
Itt a nyár, itt a hőség, felmerülhet a kérdés, hogy a családtagként velünk élő házikedvencünkkel, kutyánkkal fürödhetünk-e együtt, vagy kell-e számolnunk valamilyen egészségügyi kockázattal, akár magunkra, akár a kutyusunkra nézve, és ha igen, mivel?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.