Házi praktikák szúnyogcsípésre

szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A nyári esték kétségkívül legkellemetlenebb részei a szúnyogok. Aki nem olyan szerencsés, hogy elkerüljék a vérszívók, temérdek csípéssel gazdagodhat. A jó hír, hogy számtalan olyan dolgot lehet találni a háztartásban, ami hatékonyan enyhíthet a zavaró tüneteken, így ha elfogyott vagy nem vittünk magunkkal a nyaralásra patikai készítményt, akkor sem rontja el a vakarózás a pihenésünket.

Lássuk, milyen házi praktikák segíthetnek a szúnyogcsípés okozta tüneteken.

1. Hűthető tasak/jég

A hideg amellett, hogy érzéstelenít, lassítja a gyulladásos folyamatokat. Leghatásosabb a csípés után mihamarabb alkalmazva. Amennyiben nincs nálunk hideg-meleg párna, gézbe csomagolt apróra tört jéggel is hasonló hatást érhetünk el.

2. Aloe vera

A növény leveléből kifolyó gél gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatású, megnyugtatja a bőrt a csípés helyén és gyorsan lohasztja a kialakult duzzanatot.

3. Méz

A rovarcsípésre kent mézcsepp megelőzi a gyulladás és fertőzés kialakulását, valamint enyhíti a vakarózási késztetést is. Az aloéhoz hasonlóan gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé a sebesre vakart helyeken.

4. Szódabikarbóna

Egy teáskanálnyi mennyiséget keverjünk össze annyi vízzel, hogy pasztaszerű anyagot kapjunk. Kenjük ezt a masszát a szúnyogcsípésre, majd negyedóra után mossuk le. Érezhetően csillapodni fog a fájdalom és a viszketés.

5. Almaecet

Egy csepp almaecet a csípésre kenve csökkenti a viszkető, égő érzést, valamint fertőtleníti a vakarások helyét is. Amennyiben több csípést szereztünk be, mártsunk egy ruhadarabot almaecetes vízbe és kicsavarva borogassuk az érintett területet. Arra figyeljünk, hogy ne meleg, hanem csak langyos vizet használjunk, a meleg ugyanis felerősítheti a kellemetlen tüneteket.

6. Fokhagyma

Nemcsak szív- és érrendszeri problémákra, hanem sebekre és csípésekre is hatásos. Ne kenjük közvetlenül a bőrre, mert égő érzést okozhat. Helyette keverjük az összetört fokhagymát egy illatmentes krémbe vagy olajba és ecseteljük be vele a csípés helyét. Néhány perc hatóidő után töröljük le egy hideg vizes ruhával.

7. Vöröshagyma

A hagyma friss vágásból származó leve csökkenti a csípés következtében kialakult bőrirritációt. Emellett, természetes baktérium- és gombaellenes hatásának köszönhetően a fertőzések kialakulását is megelőzi.

8. Kakukkfű

Amennyiben tartunk otthon a friss növényből, tépjünk le a leveléből és tegyük 10 percre a csípésre. A kakukkfű hasonló tulajdonságokkal bír, mint a vöröshagyma.

9. Bazsalikom

Másik fűszerkerti növény is alkalmas szúnyogcsípés kezelésére: a friss bazsalikomlevelek apróra vágva tökéletes megoldást jelenthetnek. Ha csak szárított formában van otthon, akkor forraljuk fel egy kis vízzel, kihűlés után mártsunk bele egy kisebb kendőt és ezzel borogassuk a viszkető területet.

10. Citromfű

Ez a sok kertben megtalálható, kellemes illatú gyógynövény bizonyítottan hatásos különféle bőrbetegségek kezelésére, mivel összetevői gyorsítják a gyógyulási folyamatokat, csökkentik a gyulladások és a fertőzések kialakulásának kockázatát. Léteznek citromfüves krémek, de akár a friss leveleket is alkalmazhatjuk a szúnyogcsípésekre.

11. Kamillatea

Helyezzünk egy teafiltert egy pohár vízbe és tegyük a hűtőbe fél órára. Nyomjuk ki a felesleges vizet a filterből és helyezzük a csípésre 10 percre. Nyugtatja az érintett bőrterületet és csillapítja a viszketést.

12. Illóolajok: borsmenta-, levendula-, teafa-, eukaliptuszolaj

Gyári készítményekben is alkalmazzák ezeket az illóolajokat fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, nyugtató hatásuk miatt. Az irritáció elkerülése érdekében valamilyen semleges olajba (például napraforgóolaj vagy mandulaolaj) vagy krémbe keverjük és úgy kenjük az érintett területre. Ne használjuk kisebb gyerekeken!

13. Zabpehely

Bizony, a főként reggelik és müzliszeletek alapanyagaként ismert gabona még csípések tüneteinek enyhítésére is használható. 1:1 arányban keverjünk össze vizet és egy kis kanál zabpelyhet és tegyük a csípésre. Ha több helyen csipkedtek össze minket a szúnyogok, próbáljuk ki a zabpelyhes fürdőt: 1 csésze őrölt zabpelyhet öntsünk egy kád meleg vízbe és 20 percen keresztül fürdőzzünk benne.

14. Varázsdió vagy csodamogyoró

A két név egyazon cserje termését takarja. Gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatása miatt számos krém összetevője, szúnyogcsípésre is kiváló.

15. Árnika

Ez a gyógynövény szintén ismerős lehet különféle krémek, gélek alkotójaként. Csillapítja a fájdalmat, csökkenti a duzzanatot és a gyulladást.

A szúnyogcsípések bár rendkívül kellemetlenek, legtöbbször nem okoznak komoly panaszokat. Amennyiben egy hétnél tovább megmarad a csípés, vagy az érintett terület gyulladtnak tűnik és jelentős panaszt okoz, érdemes orvoshoz fordulni. Ritkán előfordulhat allergiás reakció, amely súlyos esetben anafilaxiás sokkhoz vezethet. Ennek tünetei: légzési nehézség, légúti nyálkahártyák duzzanata, kiütés, hányinger, hányás, eszméletvesztés. Az állapot azonnali orvosi ellátást igényel!

A szúnyogok a nyár velejárói. Lehetetlen teljesen száműzni őket, azonban megfelelő öltözékkel és különféle szúnyogriasztó készítmények alkalmazásával csökkenteni tudjuk a szúnyogcsípések esélyét.

Szúnyogcsípésmentes nyarat kívánunk!

Tovább

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító


Felhasznált irodalom:

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.